„Trianonul Nababululi” expus la BJC

Cultură UBB Radio

Tânărul artist bucureştean Ştefan Stoica expune la Cluj un „Studiu fotografic  al degradării palatului Cantacuzino din Floreşti-Prahova”.

Vernisajul expoziţiei „Trianonul Nababului”a fost găzduit în această seară, în Foaierul Bilbliotecii Judeţene „Octavian Goga”. Într-o atmosferă destinsă Ştefan Stoica a prezentat cele 12 lucrări din ultimul său studiu fotografic care vizează degradarea palatului Cantacuzino din Floreşti. Fiecare cadru este o poveste în sine, are menirea să reconstruiacă un  fragment din istoria palatului care coincide cu distrugerea sa. Prin acest vernisaj artistul urmăreşte sa atragă atenţia asupra degradării monumentelor istorie din patrimoniul naţional.

“Proiectul nu este numai un simplu demers fotografic ci şi un semnal de alarmă într-o formă inedită”, apreciază Mircea Albu de la ArtImage Cluj-Napoca

În discursul său, Ştefan Stoica a ţinut să lămurească supra-numele „Trianonul Nababului” pe care îl atribuie monumentului  dar şi vernisajului. Palatul situat pe malul Prahovei imită structura Micului Trianon din Versalilles iar „Nababul” a fost supranumit George Grigore Cantacuzino.  Construcţia impresionează şi azi prin grandoarea şi frumuseţea ei după un secol de existenţă cu multe provocări ce au dus la degradarea acesteia. Localnicii spun că palatul este urmărit de un „blestem”, pentru că împlineşte un secol şi nu a fost locuit niciodată de familia Cantacuzino.

Autorul reconstruieşte secvenţial cu ajutorul actorilor, colegilor de facultate sau al localnicilor perioade ale degradării. Fotografiile surprind cele mai grele provocări din istoria palatului cum ar fi Primul Război Mondial când ocupanţii germani au luat toată tabla de cupru a acoperişului, momentul când Armata Roşie a devastat fără milă palatul, filmările unor scene de război, dezinteresul instituţiilor sau dispreţul localnicilor.

Exoziţia poate fi vizitată până pe 14 februarie 2011.

______________

Marius Dragomir

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts