„Bună! Ce faci?”– povestea din spatele întrebării INTERVIU

Cultură Din oraş

Comedia romantică românească „Buna! Ce faci? ” revine la Cluj pentru a doua oară, după apariția în cadrul ediției din 2010 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF.

În această seară de la ora 19, regizorul Alexandru Maftei și actorii din rolurile principale, Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu vor fi prezenți la Cinema City, Iulius Mall, iar la finalul proiecției vor răspunde întrebărilor publicului. De asemenea, filmul poate fi vizionat și la Cinema “Florin Piersic”.

De la un fapt real, la un articol și în final pe ecranele naționale și internaționale, povestea unui cuplu căsătorit și plictisit ce se reîndrăgostește pe internet, vine să cucerească și publicul clujean. Scenariul realizat de Lia Bugnăr pornește de la o întrebare firească, pentru a deveni o poveste de viață, iubire și redescoperire.

Această poveste a ajuns și la festivaluri de film internaționale precum cel de la Cairo      (unde a avut loc și premiera internațională), dar și pe ecranele din India, America și Dublin.

Totodată, o cronică publicată de revista americană „Variety” aprecia că filmul a fost una dintre cele mai frumoase surprize din TIFF: „În antiteză cu naturalismul sumbru pentru care este bine cunoscut Noul Cinema Românesc, comedia romantică dulce-amăruie a regizorului Alexandru Maftei, „Bună! Ce faci?”, este ca o gură de aer proaspăt, demonstrând că şi filmele ceva mai comerciale pot provoca revelaţii emoţionale. Spirituală şi spusă cu stil, povestea celor doi soţi căsătoriţi de 20 de ani care şi-au pierdut de mult interesul unul pentru celălalt, devenind vulnerabili la farmecele chat-ului pe Internet, este numai bună pentru un remake.” (Alissa Simon)

Un film de dragoste românesc

„Mi-am propus să fac un film de dragoste. Un altfel de film românesc. Pe care să-ţi facă plăcere să-l vezi. O poveste universală frumoasă, filmată inedit şi ritmat, jucată cu căldură şi umor. Îmi doream un film în care muzica să fie foarte prezentă şi specială. Am vrut să invoc puţin magia cinematografului – atât de lipsită în ultima vreme pe la noi”, spune regizorul Alexandru Maftei.

De la proiect la “Bună! Ce faci?”

Cu un buget de 800.000 de euro, cu sprijinul TVR și HBO România, după 4 ani, 9 luni și 19 zile de la nașterea ideii și 37 de zile de filmare, cu o idee inovatoare, tratând probleme sentimentale și nu de societate, “Bună! Ce faci?” a ajuns pe marele ecran.

“Bună! Ce faci?” invită publicul să își reamintească de farmecul cinematografului, de cel al filmelor românești, și nu în ultimul rând de cele mai importante sentimente umane- iubirea.

Regizorul, Alexandru Maftei, este absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994. Acesta a făcut turul festivalurilor internaţionale cu filmul său de diplomă, „În fiecare zi e noapte”. Înainte de primul lungmetraj de cinema, a regizat şapte dintre cele 14 episoade ale serialului „Lombarzilor 8” (B1 TV, 2006), câteva episoade din serialul „Un pas înainte” (ProTV, 2007), precum şi lungmetrajul TV „Fii cu ochii pe fericire” (TVR, 1997) şi documentarul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din cadrul emisiunii Mari Români (TVR, 2006). În plus, a realizat sute de spoturi publicitare, dintre care unele premiate în competiţii internaţionale.

Ascultați un interviu cu regizorul Alexandru Maftei:

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/03/interviu-alexandru-maftei.mp3]

_______________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts