UBBots – Competiţia roboţilor inteligenţi

Educaţie UBB Radio

White BeaverStudenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică s-au întrecut ieri în competiţia UBBots a celor mai inteligenţi roboţi. Optsprezece echipe şi-au prezentat roboţii în faţa unui juriu format din sponsori şi profesori coordonatori.

Proiectele de semestru ale studenţilor au fost expuse pe parcursul a patru etape. Dintre creaţiile prezente ieri la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, una dintre cele mai eficiente şi apreciate a fost “White Beaver”, un robot capabil să identifice şi să taie copacii. Cei 3 studenţi care au realizat micul tăietor de lemne au lucrat timp de un semestru pentru a duce la îndeplinire acest RoboBarproiect.

“Odată ce identifică un copac se aliniază într-o anumită poziţie faţă de aceasta, care să îi permită practic tăierea acestuia.  Se loveşte de copac cu bumperul din faţă iar în momentul respectiv dă înapoi cu aproximativ 10 cm pentru a-i putea permite să se alinieze pe discul flex care practic taie copacul.”, ne-a declarat Alin Decean, unul dintre proiectanţii robotului care taie copaci.

Pe lângă aceasta, la competiţie au mai concurat un robot apt să udele plantele, WeedBot- robotul culegător de buruieni şi nu în ultimul rand, barmanul artificial- RoboBar (foto). La final, toţi studenţii au fost recompensaţi de sponsori pentru creativitatea lor. Cei mai buni au primit premii substanţiale în produse electronice şi bani.

Ovidiu Duţă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts