Tallinn și Turku sunt capitale ale culturii în 2011

UBB UBB Radio

Capitalele europene ale culturii sunt anul acesta orașele Turku (Finlanda) și Tallinn (Estonia).  Capitala europeană a culturii este cel mai cunoscut eveniment cultural în UE, iar în fiecare an, Consiliul selectează pentru acest titlu orașe din Europa. Peste 40 de orașe, printre care și Sibiu (2007), au primit până acum titlul temporar de Capitală europeană a culturii.

Se spune că idea unei capitale europene a culturii a apărut în cadrul unei conversații între miniștrii culturii din Franța și Grecia în 1985. În timp ce așteptau avionul, Melina Mercouri și Jacques Lang au discutat despre o inițiativă ce ar aduce mai aproape între ele popoarele Europei.

Tallinn este un „oraș medieval istoric, multicultural, în care se întâlnesc culturile estică și vestică”, a declarant eurodeputata liberală estoniană Siiri Oviir, care este din acest oraș. „Sper că din ce în ce mai mulți oameni vor dori să viziteze orașul și că proiectul va da un impuls nou vieții și infrastructurii culturale din Estonia”, a adăugat aceasta.

Cu o istorie ce începe în secolul al XIII-lea, Turku, orașul oficial al Crăciunului este cunoscut pentru arhitectura sa istorică, restaurantele de pe vapoare și mediul academic.

Anul acesta, orașul Turku va găzdui evenimente muzicale, sportive, teatrale, cinematografice, literare și arhitecturale. Printre spectacole se numără concerte de jazz și operă, o seară de dans modern finlandez-japonez, concerte Bridge of Sounds. Aproximativ 150 de proiecte individuale și mii de evenimente vor încerca să transmită restului Europei mesajul unui impact pozitiv al culturii asupra bunăstării oamenilor.

_________

Mara Rusu

Foto: tallinn24.info

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts