Studenții de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul

UBB Radio

DSC04869Pentru mulți dintre noi ziua de azi este doar o altă zi din noul an, dar alții acum sărbătoresc Crăciunul. Într-o zi in care obligațiile cotidiene sunt aceleași, studenții care astăzi celebrează prima zi de Crăciun se împart în două categorii: cei care se bucură de mirosul de scorțișoară și de cozonacii mamei acasă și cei care trăiesc în agitația orașelor unversitare doar cu un colind în gând.

“Spiritul Crăciunului este totuși comun pentru toată lumea, se mai păstrează unele tradiții de rit vechi mai ales dacă mergi la țară. E îmbucurător faptul că se păstrează și la orașe, vin copiii cu colinda, sună la ușă, îți cântă și îți urează de bine. Mie îmi pare foarte rău că sunt în Cluj la facultate acum și nu pot sărbători Crăciunul împreună cu familia mea, pentru că totuși este o sărbătoare de familie. Mă bucur însă că sunt persoane care țin Crăciunul și aici, adică sunt prieteni tot basarabeni și sărbătorim împreună și ne bucurăm chiar fiind departe de casă.”,  a declarat Lena Gangan,  una dintre studentele aflate departe de casă.

Alții sunt de cealaltă parte a baricadei și sărbătoresc Crăciunul în mod tradițional prelungindu-și vacanța: “De Crăciun am ocazia să-mi văd membrii familiei reuniți, să-mi revăd prietenii cu care colind an de an, să văd sceneta celor din Viflaem, să-mi treacă fiorii de fiecare dată un om deghizat în drac își scutură clopotele gigante și nu în ultimul rând să fiu pe meleagurile copilăriei mele.”, ne-a împărtășit Simona Sauca, una din studentele care sărbătorește Crăciunul în Maramureș.

Potrivit calendarului Iulian, Crăciunul este sărbătorit de creștinii de rit vechi în data de 7 ianuarie, iar intrarea în noul an va avea loc peste o săptămână, în 14 ianuarie.

[nggallery id=5]

Andrada Lăutaru

Foto: Simona Sauca

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts