Sindicaliștii au protestat împotriva asumării răspunderii pe Codul Muncii FOTO

Eveniment Politic

Protestul pașnic al sindicatelor din Cluj-Napoca a început astăzi, la ora 14, în Piața Lucian Blaga, iar în jurul orei 15.40, manifestanții au ajuns în fața Prefecturii Cluj pentru a-și cere drepturile.

Cele aproximativ 1 500 de persoane au protestat împotriva noului Cod al Muncii, pe care Guvernul Boc urmează să își asume răspunderea marți, 8 martie. Printre punctele slabe ale acestui proiect de lege, manifestanții reclamă deschiderea căii către concediere fără niciun fel de explicaţii, posibilitatea angajatorilor de a mări durata săptămânii de lucru la şase zile şi durata zilei de lucru chiar şi până la 14-16 ore pe zi, precum şi prelungirea perioadei de probă la 90 de zile.

„Am venit astăzi aici să ne exprimăm nemulțumirea față de noul Cod al Muncii pe care demnitarii noștri vor să-l implementeze și care este în defavoarea și împotriva muncitorilor din această țară. Ei vor ca prin acest nou Cod să ajungem niște sclavi, niște asistați social, niște șomeri. Fac apel la guvernanții noștri și le aduc aminte că țara asta nu este a lor, nici a noastră, ci a copiilor noștri.”, ne-a declarat Marcel Bote, președintele Sindicatului Liber Ocna-Dej.

Printre sindicatele prezente la miting s-au numărat Cartel Alfa, Blocul Național Sindical, Confederația Sindicatelor Democratice din România, Federația Sanitas, Sindicatul Liber Edilica, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și CNSLR Frăția.

Președintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop i-a încurajat pe români să își ceară drepturile și să nu fie lași, fiind dezamăgit de numărul redus de persoane care s-a alăturat protestelor de la Cluj-Napoca. Acesta crede că mulți dintre cei așteptați au fost amenințați cu pierderea locului de muncă dacă vor lua parte la manifestații.

„Vrem să muncim, nu vrem să fim sclavi în țara noastră. Dacă nu se va schimba ceva vom face revoluție.”, a strigat unul dintre protestatari.

Oamenii au scandat „Jos Boc!”, „Jos Guvernul!” sau „Rușine!”. De asemenea, aceștia au purtat bannere cu mesaje adresate politicienilor. În drum spre Prefectură, demonstranții s-au oprit în fața sediilor partidelor politice de pe Bulevardul Eroilor unde au fluierat și au huiduit.

Astfel de mișcări de protest s-au înregistrat, zilele trecute, în mai multe orașe din țară. Marți, sindicaliștii din Cluj se vor alătura manifestanților din întreaga țară într-o amplă mișcare de protest care va avea loc în Capitală.

[imagebrowser id=142]

_______________

Ana Giol

Foto: Andreea Stăicuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts