Senatul UBB cere scăderea taxelor pentru studenții străini

Educaţie UBB

Senatul UBB cere scăderea taxelor pentru studenții străiniSenatul Universității “Babeș-Bolyai” cere Ministerului Educației revizuirea şi scăderea taxelor pentru studenții din alte țări, abrogarea Ordonanţei Guvernului 22/2009 şi crearea unei alte reglementări care să sprijine universităţile româneşti în atragerea  de studenţi din alte ţări.

În această Ordonanță, pe de o parte, art. 1. al. 2 prevede dreptul senatelor universitare de a stabili taxele, dar pe de altă parte, în anexa “a” se stabilesc taxele de către Guvern. Taxele impuse sunt de 220 – 950 EUR/lună la nivel licenţă şi master și de 240 – 970 EUR/lună la nivel doctorat. Sumele de bani percepute sunt valabile pentru toți studenții străini, excepție făcând cei din ţările membre ale Uniunii Europene şi Elveţia.

Astfel de taxe, extrem de ridicate resping candidaţii și nu aduc niciun beneficiu universităţilor din România, se arată în comunicatul remis de UBB.

Pentru anul 2010, Universitatea “Babes-Bolyai” își propune să atragă cel puţin 4.500 de studenţi internaţionali, astfel încât, 10% dintre cei care studiază la UBB să fie studenţi străini.

Mara Rusu

Foto: Alina Mihuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts