Cadrele didactice de la UBB se opun proiectului Legii educației 2010

Educaţie UBB Radio

Peste 800 de cadre didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai” (UBB) susţin că retragerea proiectului de lege 2010 şi pregătirea unui alt proiect va avea efecte benefice asupra realizării unui sistem de învăţământ superior corespunzător modelului european şi necesităţilor reale ale societăţii româneşti.

Personalul didactic al UBB a arătat că această lege nu corespunde nevoilor învățământului românesc. Printre punctele minus semnalate de aceștia se numără încălcarea flagrantă a autonomiei universitare prin promovarea unui sistem universitar centralist și birocratizat, minimalizarea importanței cercetării științifice şi imixtiunea factorului politic prin mecanismele preconizate în vederea selectării Rectoratelor.

“Autonomia universitară, proclamată în mod verbal, formal, este încălcată flagrant, golită practic de conţinut prin majoritatea reglementărilor care rezervă rolul decisiv metodologiei de aplicare, ce provine de la decizia centrală. În locul unui sistem bazat pe autonomie universitară, proiectul aduce un sistem centralist şi puternic birocratizat”, se arată în declarație.

De asemenea, noul proiect de lege ar trăda interese ascunse,  susțin semnatarii. Unul dintre acestea este voința unor grupuri politice de a prelua în mod fraudulos conducerea universităților.

Cadrele universitare atacă și forțarea profesorilor universitari la pensionarea la vârsta de 65 de ani. Astfel, suţin aceştia, mediul academic va fi lipsit de adevăratele valori, cu experiență în domeniu.

Astfel, cadrele universitare de la UBB cer retragerea proiectului de lege 2010 și elaborarea unui proiect nou, care să corespundă modelului european.

___

Daniela Bolog

Foto: arhivă UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts