Prezență la vot fără precedent în diasporă

UBB Radio

Alegeri prezidentiale 2009Numărul românilor care și-au exercitat dreptul de vota în R. Moldova, până la ora 16.00, este de  peste 9.000 de persoane, număr care depășeste procentul de participare la închiderea urnelor din primul tur de scrutin desfășurat în 22 noiembrie.

Cei mai mulți votanți s-au înregistrat în secțiile din Italia unde peste  13.000 de români au votat, până la ora 13.00, ora României, în cele 55 de secţii din și Spania, unde până la ora 11.00, îşi exprimaseră opţiunea 7.800 de alegători.  De asemenea în Franţa sunt pregătite 9 secţii, în Marea Britanie 8, în Grecia 6, în Germania 5, în Ungaria şi Belgia câte 4, în Rusia 3, iar în Bulgaria două. În Statele Unite au fost amenajat 28 de secţii, în Canada 4, iar în Australia 3, iar pentru soldații angrenați teatrele de operaţiuni s-au organizat două secţii în Kosovo şi 3 în Afganistan.

La ora actuală s-a încheiat votul în Noua Zeelandă, unde au participat 175 de votanţi și Australia  unde au votat aproximativ 540 de cetăţeni români. Ultimele secţii se vor închide luni, la ora 7.00, ora României, pe coasta de vest a Statelor Unite. În primul tur de scrutin au participat un număr record de votanți 94.383, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendum.

Pentru desfășurarea votului de astăzi Ministerul Afacerilor Externe a trimis în străinătate600.000 de buletine de vot.

Românii care vor vota în străinătate au nevoie de următoarele documente: cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu, paşaportul simplu sau titlul de călătorie.

Cristina Antonescu

Foto: MAE

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts