Peste 70 % dintre absolvenții UBB au un loc de muncă. Jumătate lucrează în domeniul pe care l-au studiat.

Educaţie UBB

Un studiu privind inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor Universității Babeș-Bolyai arată că peste 70 % dintre studenții din promoțiile 2007-2009 sunt angajați, iar jumătate dintre aceștia lucrează în domeniul pe care l-au studiat.

În ceea ce priveşte intervalul de timp dintre absolvirea facultăţii şi angajare, 75% își găsesc un loc de muncă în primul an de la absolvirea facultăţii.

Dintre cei care în momentul realizării studiului nu lucrau, aproximativ 3 % au statutul de şomer, iar 21% nu au un loc de muncă dar nici nu sunt înregistraţi ca şomer, motivând acest statut prin faptul că sunt încă cursanţi ai unor forme de învăţământ, doresc să îşi continue studiile, doresc să îşi deschidă o afacere proprie sau nu şi-au găsit un loc de muncă în domeniul absolvit.

Absolvenții au declarat că principalele surse de informare cu privire la piaţa forţei de muncă sunt: mass-media (28,3%), familia, prietenii, cunoştinţe ale familiei (21,8%) şi inspectoratul şcolar (17%).

“Aproximativ 500 de absolvenți de studii superioare sunt înregistrați în evidența AJOFM Cluj. Nu putem să le propunem joburi sub nivelul pregătirii pentru că legea presupune să îi oferi un loc de muncă la nivelul studiilor.”, ne-a declarat Daniel Don, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj.

La sfârşitul lunii februarie 2011, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 6,58%, mai mică cu 0,16 puncte procentuale decât cea din luna ianuarie a anului 2011 şi mai mică cu 1,75 puncte procentuale decât cea din luna februarie a anului 2010, potrivit statisticilor oferite de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM).

_______

Mara Rusu

Foto: econ.ubbcluj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts