Finaliştii Competiției Inginereşti BEST construiesc turbine eoliene plutitoare

Educaţie Eveniment

Peste 100 de studenţi din 15 ţări participă, la Cluj, la finala competiției European BEST Engineering Competition (EBEC). După primele zile de la începerea evenimentului, aceştia și-au prezentat inovaţiile inginereşti în fața juriului.

Studenţii împărţiţi în 13 echipe au lucrat în primele două zile pentru a construi o turbină eoliană, dar folosind cât mai puţine materii prime. În a doua zi de concurs, provocarea a fost mai mare: turbinele trebuiau să plutească pe apă.

Rezultatele se vor afla doar pe 10 august, în ziua Închiderii Oficiale a evenimentului. Tot atunci va exista și o prezentare publică a acestora în parcul central, pe pontonul lacului.

O nouă sarcină, la categoria Case Study, a fost primită pe 3 august, când problema propusă a fost eficientizarea lucrului într-o organizație internațională. Concurenții au propus un plan de lucru axat pe îmbunătățirea comunicării de la distanță, crearea de noi instrumente pentru a ușura transferul de cunoștințe și rezolvarea problemei deplasării membrilor între evenimente din orașe diferite. Această ultimă problemă avea cea mai mare pondere, fiind cea mai importantă de rezolvat, datorită costurilor mari de transport care apar într-o organizație internațională.

Apoi concurenţii au avut de găsit modalităţi de fluidizare a traficului din marile metropole. Studiul de caz era bazat pe date statistice din Mumbay, India, unde traficul este infernal și un sistem de gestionare a traficului fiabil este foarte bine venit pentru a ajuta populația să se deplaseze eficient.

Concursul European BEST Engineering Competition (EBEC) a început prin 70 de competiții locale BEST la care au participat peste 5000 de studenți. Câștigătorii acestor competiții au fost în continuare testați în 13 competiții naționale și regionale BEST, din care au fost selecați finaliștii. Acești cei mai buni 104 studenți au ajuns mai departe în finala europeană. Participanții provin din 15 țări europene: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Turcia și Ucraina. În 2009 competiţia s-a desfăşurat la Ghent, Belgia.

_________

Mara Rusu

Foto: BEST

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts