Ministerul Sănătății declară război fast-food-ului

Sănătate UBB Radio

Ministerul Sănătății declară război fast-food-uluiMinistrul Sănătății, Attila Cseke, dorește introducerea taxei pe produsele fast-food din luna martie a acestui an. Taxa va fi similară cu cea de viciu, astfel că un procent din vânzarea acestor produse se va utiliza pentru suplimentarea fondurilor necesare derulării programelor de sănătate și a celor de investiții în infrastructură din sistem.

Taxa va trebui virată lunar până la data de 25 a lunii urmatoare celei în care produsele au fost livrate sau comercializate pe piața internă, intr-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătății, în acest moment Comisia de nutriţie a Ministerului Sănătății stabilește exact detaliile cu privire la modul de aplicare a conceptului. De ieri, pe site-ul Ministerului Sanatatii este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru introducerea taxei pe produsele fast-food. Dacă această măsura va fi aplicată, taxa se va aplica și producătorilor și distribuitorilor de bauturi carbogazoase sau dulciuri.Ministerul Sănătății declară război fast-food-ului

Prin produse nesănătoase Ministerul Sănătății înțelege “un aliment cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, ca grasimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale”, potrivit legii pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar.

Pe lista neagră se vor afla:

  • produsele tip fast food
  • produse de patiserie-cofetarie
  • snacksuri si chipsuri,
  • bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Taxa fast-food este una dintre măsurile pe care Attila Cseke dorește să le adopte pe 2010 pentru suplimentarea fondurilor. Ministrul dorește de semenea descentralizarea spitalelor, introducerea cardului naţional de sănătate și reforma structurală a sistemului sanitar

Taxa pentru producătorii și distribuitorii de produse fast-food este percepută și în unele țări ale Uniunii Europene precum Franța, Germania sau Marea Britanie.

Cristina Antonescu

Foto: Bogdan Tincu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts