Eficiență energetică pentru Europa

UBB Radio UE

Comisia Europeană (CE) dorește să genereze un plan de eficiență pe termen lung pentru transformarea UE într-o economie competitivă, însă bazată pe emisii reduse de CO2. Acest lucru ar putea genera 2 milioane de locuri de muncă şi i-ar ajuta pe europeni să economisească până la 1000 de euro pe familie.

Pentru ca acest plan să poată fi îndeplinit, trebuie să se reducă anual de către guverne consumul de energie în cel puţin 3% din instituţiile publice,  întreprinderile trebuie să reducă consumul de energie în clădirile comerciale şi trebuie puse în funcţiune reţele şi contoare, care să le ofere consumatorilor posibilitatea de a reduce consumul energetic şi de a-şi calcula economiile.

Pentru reuşita acestui plan sunt necesare investiţii anuale în tehnologii, mijloace de transport, infrastructură şi măsuri de protecţie a mediului în valoare de 27 de miliarde de euro. Banii suplimentari vor fi recuperaţi prin economiile anuale de 175-320 de miliarde de euro obţinute din scăderea importurilor de petrol şi gaz.

În luniile următoare Comisia va propune acte normative care să prevadă aceste măsuri.

_________

Anca Baciu

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts