Deputații europeni cer asistarea Egiptului în procesul de tranziție

Internaţional UBB Radio

Ca reacție la schimbările majore din Egipt, deputații PE au adoptat o rezoluție, solicitând din partea Uniunii să își regândească strategia politică și financiară, cu scopul de a asista această țară în procesul de tranziție, inclusiv organizarea alegerilor libere.

Demisia președintelui Hosni Mubarak a deschis o nouă etapă în cadrul tranziției politice din Egipt, iar forțele armate trebuie să joace acum un rol constructiv în evitarea continuării violențelor și în facilitarea procesului politic, inclusiv menținerea tratatului de pace cu Israel.

Hotărârea luată de Parlamentul European solicită o revizuire a politicii europene de vecinătate, care va trebui să pună un accent mai mare pe independența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, respectarea drepturilor fundamentale.

O propunere din partea deputantilor Parlamentului European ar fi constituirea unui grup operativ cu participarea PE, pentru a răspunde nevoii de sprijinire a procesului de tranziție către democrație cu privire la alegerile libere și democratice și la consolidarea instituțională, inclusiv a independenței puterii judecătorești.

De asemenea, deputații solicită Uniunii pentru Mediterana să analizeze evenimentele recente și să acționeze urgent pentru a prezenta propuneri referitoare la cea mai bună modalitate de promovare a democrației și a drepturilor omului în statele sale membre și în regiune și la posibilele reforme care să aibă drept obiectiv consolidarea și eficientizarea propriului său rol.

Conferinţa președinţilor din Parlamentul European a decis astazi, 17 februarie aprobarea unei delegații PE care va vizita Egiptul în săptămânile următoare.

______________

Loredana Berengia

Foto: AFP

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts