Cu 35 % mai puține cereri de subvenție la încălzire

Administraţie UBB Radio

Aproximativ 9.000 de cereri de ajutor pentru încălzirea locuinţei au fost preluate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în perioada noiembrie-ianuarie 2011, dintre care 8.300 au fost aprobate şi au intrat în plată. Valoarea în bani a alocaţiilor de stat se ridică la 570.000 de lei, anunță reprezentanţii Biroului mass-media al primăriei.

Numărul de cereri a scăzut cu 34.5 % faţă de 2010, când au fost depuse aproape 24.000 astfel de cereri, care au  costat bugetul de stat 9.635.859 de lei.

În urma verificărilor au fost respinse 629 de cereri, în 239 de situaţii fiind depistate cazuri de declaraţii false pe propria răspundere ale unor persoane care conform legii nu erau eligibile pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzire. Clujenii care au depus dosare cu declarații false  riscă dosare penale sau amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.

„În urma introducerii unei persoane în acest program informatic se obţin date cu privire la situaţia acesteia, la bunurile pe care le deţine, veniturile pentru care plăteşte impozite, care duc la acceptarea sau la respingerea acesteia în ceea ce priveşte acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, în funcţie de grila stabilită de cadrul legal.”, a declarat primarul Sorin Apostu.

În anul 2010, primăria Cluj-Napoca a implementat încă un program informatizat special destinat preluării şi procesării cererilor de ajutoare de încălzire, care a permis verificarea imediată a persoanelor care depun cereri pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire direct în baza de date a Direcţiei Impozite şi Taxe Locale, precum şi alte baze de date naţionale.

Dintre solicitanţii care au beneficiat până acum de ajutor la încălzire, aproximativ 4.500 au obţinut ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, 3.500 pentru sistem centralizat de încălzire şi alte 130 pentru încălzirea locuinţei cu lemne.

Cadrul legal al acordării de ajutoare de încălzire este stabilit prin Ordonanţa de Urgenţă 86/2010 care modifică şi completează OUG nr. 5/2003, privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi ale populaţiei pentru plata energiei termice.

Cererile se pot depune în continuare la sediile primăriilor de cartier, la camera 10 din incinta sediului Primăriei din Piaţa Unirii nr. 1 şi la Centrul de Informare pentru Cetăţeni str. Moţilor, nr. 7, în perioada 1-20 a fiecărei luni pentru perioada sezonului rece, respectiv până în 20 martie 2011.

________

Ana Giol

Foto: arhivă UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts