Corneliu Porumboiu: “Este imposibil să faci bani cu filmul în România”

Cultură UBB Radio
La întâlnirea de ieri de la TIFF Lounge, publicul a aflat că filmele bune nu vor fi proiectate în sălile de cinematograf ale mall-urilor. De aceea, e imposibil să faci bani în România din film. Românii merg rar la cinematograf, iar când merg, caută programul proiecţiilor cele mai comerciale.

Acestea sunt câteva din precizările unuia dintre invitaţii speciali al festivalului, Corneliu Porumboiu, regizorul care a adus în ţară marele premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului de la Festivalul de Film de la Cannes, pentru “Poliţist, adjectiv”.
De ce nu apar multe femei în filmele sale? Pentru că nu îi plac conotaţiile sexuale. Îi place să abordeze teme mai profunde, evitând carnalul. “Nevasta mea spune că sunt misogin”, a adăugat, glumeţ, acesta. Consider că odată ce introduc un cuplu într-o producţie, automat apare tema sexualităţii. Eu ştiu că dintr-o sală plină în care se proiectează un film de al meu, doi dintre cei prezenţi vor ieşi mai culţi“, a precizat regizorul.
Porumboiu, despre film şi alte arte

“Niciodată nu aş ecraniza o operă literară. Consider că literatura e altceva, iar mie îmi place să scriu scenarii”, a spus acesta, întrebat cum ar vedea o colaborare cu un scriitor contemporan. Despre “Poliţist, adjectiv”, el a spus că a schimbat patru scenarii.
Corneliu Porumboiu este un perfecţionist. El a declarat că lucrează mult înainte de filmări, la repetiţii: Nu îmi place să improvizez mult pe platou [..] Cred că meseria asta seamănă foarte mult cu dictatura”.
Ce însemnă muzica în viziunea regizorului? În primul rând, trebuie să existe o legătură între ea şi subiectul filmului: “Pentru mine, muzica e cea mai pură artă. Dacă vine din poveste, e ok. Dar nu îmi place să fie lipită pur şi simplu pe film.”
De ce e nevoie de un festival precum TIFF? Corneliu Porumboiu spune că, pe lângă cultura cinematografică pe care o promovează, el educă din punct de vedere vizual publicul, în contextul în care în România nu există o astfel de educaţie.
_________
Oana Moisil
Foto: Mediafax

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts