Consiliul UE îngreunează aderarea la Schengen a României și Bulgariei

UBB Radio UE

Consiliului Uniunii Europene a refuzat să pună la dispoziția parlamentarilor europeni rapoartele de evaluare Schengen privind România și Bulgaria, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului Ioan Enciu. În aceste condiții, Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a hotărât să acorde un termen limită Consiliului pentru primirea acestor documente.

De asemenea, s-a decis ca Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, să trimită o nouă scrisoare oficială Consiliului prin care să ceară de urgență punerea documentației de evaluare la dispoziția deputaților europeni, stabilindu-se și un termen limită pe 2 mai 2011.

Dacă această dată nu va fi respectată de Consiliu, Parlamentul European va emite un aviz prin care își va manifesta dorința ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen, însă nu va  fi în măsura să se pronunțe asupra aderării propriu-zise în lipsa documentației de evaluare.

„Prin acest lucru se urmărește ca Parlamentul European să își îndeplinească obligația juridică prevăzută de legislația europeană astfel încât Consiliul să nu poată folosi neprimirea avizului Parlamentului drept scuză pentru întârzierea aderării celor două țări.”, susține europarlamentarul român, Ioan Enciu.

_________

Ana Giol

Foto: info-heaven.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts