Consiliul de Securitate al ONU a autorizat folosirea forței împotriva lui Gaddafi

Internaţional UBB Radio

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a autorizat, ieri, folosirea forţei în Libia pentru a proteja civilii de atacurile liderului libian în mod eficient, în special în oraşul estic Benghazi, unde colonelul Muammar Al- Gaddafi a declarat că va interveni violent pentru a înăbuși revoltele stârnite împotriva regimului său.

Consiliul a adoptat, în temeiul capitolului VII din Carta ONU care prevede folosirea forţei, dacă este necesar, o rezoluție pentru „a lua toate măsurile necesare pentru a proteja civilii și zonele populate de aceștia aflate sub amenințarea unui atac”, inclusiv Benghazi se arată într-un comunicat emis de ONU.

Textul a fost votat cu zece voturi din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate. China şi Rusia s-au abţinut de la vot, dar nu şi-au utilizat dreptul de veto pentru a bloca textul. Germania, Brazilia şi India s-au abţinut de asemenea de la vot, informează Mediafax.

Națiunile Unite și-au exprimat îngrijorarea față de deteriorarea situaţiei și pierderea de vieți din Libia. Consiliul de Securitate a stabilit interzicerea tuturor zborurilor, cu excepţia celor pentru scopuri umanitare, în spațiul aerian libanez, după ce Liga Arabă a solicitat impunerea acestor restricții pentru a împiedica aviaţia colonelului Muammar Kadhafi să bombardeze opozanţii. Națiunile Unite au adresat o invitație statelor Ligii Arabe de a coopera cu alte state membre în vederea adoptării măsurilor necesare.

„Această rezoluţie traduce o atitudine agresivă a comunităţii internaţionale, care ameninţă unitatea Libiei şi stabilitatea sa.”, a precizat adjunctul ministrului libian de Externe, Khaled Kaaim, denunţând un „complot al comunităţii internaţionale şi voinţa unor ţări ca Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite de a diviza ţara”. Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferințe la Triploi, că ţara sa este pregătită pentru o încetare a focului.

Ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, a subliniat că Marea Britanie este pregătită să îşi asume responsabilităţile pentru a pune capăt violenţelor şi a proteja civilii, iar ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, a declarat că SUA sunt de partea poporului libian şi susţin nevoile privind drepturile omului.

Germania s-a abținut de la votarea rezoluției, ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, justificând această decizie prin riscurile și pericolele considerabile pe care le-ar avea o intervenţie militară în Libia.

______________

Ana Giol

Foto: yourmedia-agency.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts