Concursul ,,Primăvara copiilor” își va desemna câștigătorii

UE

Comisia Europeană a adoptat, astăzi, o strategie cuprinzătoare prin care să restructureze cadrul legal de funcționare a drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), cu scopul de a permite inventatorilor, creatorilor, utilizatorilor și consumatorilor să se adapteze la noile condiții și să profite de noi posibilități de afaceri.

Asigurarea unui echilibru corect, între consumatorii și creatorii de bunuri și servicii protejate de DPI prin noile norme, va aduce schimbări reale pentru întreprinderi prin încurajarea investițiilor în inovare. Strategia abordează numeroase aspecte pentru a garanta acoperirea DPI și înăsprește măsurile luate în cazuri de contrafacere și piraterie.

„Asigurarea nivelului adecvat de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul pieței unice este esențială pentru economia Europei. Progresul depinde de ideile noi, de cunoștințele noi. Dacă drepturile nu sunt protejate, nu se va investi în inovare. Pe de altă parte, consumatorii și utilizatorii trebuie să aibă acces la conținutul cultural, de exemplu la muzica online, pentru ca noile modele de afaceri și diversitatea culturală să prospere. Scopul nostru, astăzi, este de a stabili un echilibru corect între aceste două obiective legate de DPI în ansamblu și de a face din cadrul legislativ european în materie de proprietate intelectuală un factor favorizant pentru companii și cetățeni și un cadru potrivit pentru lumea online și pentru competiția mondială de idei.”, a declarat comisarul pentru piața internă Michel Barnier.

Strategia implică o serie de măsuri politice pe termen scurt și pe termen lung în diverse domenii care includ brevetele, mărcile, indicațiile geografice, acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturi de autor și bibliotecile digitale.

„Sunt convins că un sistem solid al drepturilor de proprietate intelectuală este crucial pentru întreaga economie a UE. Datorită propunerii de astăzi, vămile vor putea să ofere o mai bună protejare a DPI și să combată mai bine comerțul cu produse care încalcă DPI.”, a adăugat comisarul responsabil cu uniunea vamală, Algirdas Šemeta.

Industria creativă estimează că pirateria a adus filmului, muzicii, televiziunii și sectorului de software europene un prejudiciu de 10 miliarde de euro și peste 185 000 de locuri de muncă numai în 2008.

DPI constituie un element fundamental al economiei UE și un factor motor al creșterii sale viitoare. În 2009, valoarea primelor 10 mărci din țările UE a ajuns la aproape 9 % din PIB, în medie. Industriile creative bazate pe copyright, cum sunt sectorul de software, cel al editării cărților și a ziarelor, industria filmului și a muzicii, au contribuit în proporție de 3,3 % la PIB-ul UE în 2006 și se constituie în aproximativ 1,4 milioane de IMM-uri, reprezentând 8,5 milioane de locuri de muncă.

________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts