Bilantul cutremurului din Noua Zeelandă: 75 de morți și 300 de dispăruți

Internaţional UBB Radio

Bilanţul seismului care a afectat oraşul neozeelandez Christchurch a crescut miercuri la 75 de morţi şi 300 de persoane dispărute, a declarat primarul oraşului Bob Parker. Mai mult de 500 de polițiști, pompieri, militari și voluntari caută supraviețuitori printre ruine.

Printre dispăruți se află și o femeie de origine română, profesoară de limba engleză,  care preda în oraşul Christchurch, potrivit Mediafax.

Din informaţiile furnizate Ministerului de Externe de către consulul onorific al României în Noua Zeelandă, Giff Davidson, rezultă că accesul în centrul localităţii Christchurch este blocat pentru toate persoanele, în afara celor care acţionează în cadrul echipelor de căutare / salvare sau a echipelor de aprovizionare cu bunuri de primă necesitate. Ca urmare, eventuale date suplimentare sunt dificil de obţinut în etapa actuală, prioritatea fiind acordarea de asistenţă celor afectaţi.

Cu o magnitudine de 6,3, cutremurul a provocat pagube uriașe orașului Christchurch, despre care premierul spune că arată ca ”o scenă de devastare totală”. Pagubele provocate de seismul produs marţi în oraşul Christchurch din Noua Zeelandă au fost estimate la 11,5 miliarde de dolari neozeelandezi (6,3 miliarde de euro) de către AIR Worldwide, o societate care evaluează pagubele financiare pentru cei asiguraţi după o catastrofă, potrivit Agerpres.
Orașul Christchurch, cu o populaţie de 340.000 de locuitori, a mai fost afectat, în  septembrie 2010, de un cutremur cu magnitudinea 7, care nu s-a soldat însă cu victime.

__________

Mara Rusu

Foto: AFP

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts