Acord comercial între UE și Coreea de Sud

Economie UBB Radio

Parlamentul European (PE) a aprobat cel mai ambițios acord comercial între UE și Coreea de Sud. Acordul are ca scop eliminarea a aproximativ 98% din taxele de import, dar şi a bunurilor prefabricate, produselor și serviciilor agricole în următorii 5 ani, anunță reprezentanții

Se așteaptă ca acordul să creeze noi schimburi comerciale în bunuri și servicii în valoare de 19,1 miliarde de euro pe an, și ca exportatorii din UE să economisească 1,6 miliarde de euro pe an datorită acordului. Activitățile legate de comerț: achizițiile publice, drepturile de proprietate intelectuală, standardele de muncă și problemele de mediu sunt şi ele acoperite de acest acord.

Tariful de 8% pentru autoturismele din UE exportate către Coreea va fi eliminat, iar producătorii de automobile din UE își vor putea vinde produsele. Pentru textile și îmbrăcăminte, acordul se referă la proprietatea intelectuală care va asigura o protecție vitală pentru mărcile comerciale ale UE, aplicabilă atât mărcilor înregistrate cât și celor neînregistrate. Pentru produsele electronice de consum şi aparatele de uz casnic cu ar fi: televizoarele, computerele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile sau echipamentele de telecomunicații, acordul de liber schimb elimină barierele în calea comerțului.

În plus, recunoașterea standardelor europene de IT de către Coreea de Sud, ca parte a acordului de liber schimb, ar trebui sa permită producătorilor europeni de electronice accesarea liberă a pieței Coreene, și oportunități egale cu acelea ale producătorilor din Coreea.

PE a mai aprobat şi o clauză de salvare, care va permite suspendarea reducerilor suplimentare ale taxelor vamale sau creșterea lor la nivelurile anterioare.

Parlamentul European, precum și persoanele implicate în industrie, vor avea de acum dreptul de a sugera Comisiei lansarea unei investigații care ar putea duce la activarea acestei clauze.

_________

Anca Baciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts