Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidați ai Premiul Nobel pentru Pace

Cultură Eveniment

Premiul Nobel pentru Pace din acest an reunește un total de 241 de candidaţi, fiind aproape de recordul stabilit anul trecut.

Printre candidaturile cunoscute figurează în special preşedintele american Bill Clinton, fostul cancelar Helmut Kohl şi un alt fost premier, ucraineana Iulia Timoşenko, devenită membră a opoziţiei şi aflată în prezent în închisoare.

Cu 188 de persoane şi 43 de organizaţii, lista pretendenţilor la Nobel a crescut în acest an.

“Ca întotdeauna, există obişnuiţii «nominalizărilor» şi nou-veniţii, persoane celebre sau necunoscute, provenind din toate colţurile lumii”, a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, luni pentru AFP, potrivit Mediafax.

Anul trecut, premiul a fost atribuit unui trio feminin format din liberienele Ellen Johnson Sirleaf şi Leymah Gbowee, şi yemenita Tawakkol Karman.

Preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf a fost prima femeie aleasă democratic în fruntea unui stat african, în 2005. Imediat ce a fost realeasă, i-a încredinţat compatrioatei şi colegei sale de premiu Leyman Gbowee sarcina de a conduce o iniţiativă de reconciliere naţională. Asistent social devenit “luptător pentru pace”, Gbowee a iniţiat o mişcare paşnică a femeilor care, printr-o originală “grevă a sexului”, a contribuit la sfârşitul războiului civil, în 2003.

 

_______________

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts