91 de ani de la ziua Unirii Bucovinei cu România sărbătoriți la Cluj

Eveniment

FESTIVALUL BUCOVINACea de-a treia ediție a Festivalului Bucovina va începe astăzi la Cluj-Napoca și se va desfășura până la data de 29 noiembrie. Prin acest eveniment se celebrează 91 de ani de la ziua Unirii Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918) și este organizat de către Grupul de Inițiativă Basarabeană în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților, Consiliul Local Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Biblioteca Centrală Universitară și Iulius Mall.

Festivalul reprezintă de asemenea un prilej de a sărbători multiculturalitatea, diversitatea și valorile europene. „Scopul acestui festival este de a face cunoscute tradițiile, obiceiurile, valorile, cultura, atât a bucovinenilor din România dar și a românilor din Ucraina, din Bucovina de Nord. Festivalul este dedicat tuturor românilor dar se adresează în special studenților bucovineni din Cluj”, a declarat Daniela Cervinschi, coordonatorul media și PR al Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj.

În cele patru zile de festival, tradițiile și cultura bucovinenilor vor fi promovate prin expoziții de fotografie, lansări de carte, ateliere tematice, lecții de dans, de chitară, origami, concurs de cunoștințe generale dar și scenete despre tradițiile de iarnă ale etnicilor români din Bucovina de Nord.

Situația românilor din Ucraina dar și relațiile politice dintre România, Ucraina și Uniunea Europeană vor fi discutate în cadrul unei conferințe la care vor participa atât profesori universitari din Cluj dar și studenți bucovineni care învață la Cluj.

Grupul de Inițiativă Basarabeană plănuiește să organizeze în martie 2010 Festivalul Basarabia, care va cuprinde acțiuni de o și mai mare amploare.

Iuliana Volosciuc

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts