240 de filme, 400 de invitați și zeci de evenimente spectaculoase. Pe scurt, TIFF 2010

Eveniment UBB Radio

Invitația la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine în acest an de la actorii Florin Piersic și Florin Piersic Junior. Astfel, în spotul festivalului, semnat de regizorul Radu Muntean, ”Mărgelatu” parodiază, alături de fiul său, filmul ”Starwars”.

Peste 400 de nume cu rezonanță în lumea cinematografiei românești și europene și-au anunțat prezența la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, precum Victor Rebengiuc, Johanna ter Steege sau Dumitru Prunariu.  Anul acesta, titlul de invitat de onoare al festivalului a fost atribuit regizorului, scenaristului, directorului de imagine și producătorului german Wim Wenders.

Ce e nou la TIFF?

Organizatorii vorbesc despre un experiment de filme, prin proiectarea celebrelor “Metropolis” și “Dracula”.
Printre cele mai așteptate filme ce vor fi proiectate la TIFF se numără ”Aurora” (Cristi Puiu) și ”Marți, înainte de Crăciun”, (Radu Munteanu), care vin de la Festivalul Internațional de la Cannes direct la Zilele Filmului Românesc, din 3 iunie. TIFF mai aduce în acest an trei noi categorii: ”Less is more”, ”Profesiunea: Actriță” și ”Terapii Extreme”.

De asemenea, în ideea unei comunicări între literatură și arta cinematografică, organizatorii au pregătit o întâlnire în premieră între scriitori români și regizori/producători. Printre scriitorii invitați, se numără Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici și Matei Florian.

Copiii și tineretul din Cluj vor avea ocazia să învețe mai multe despre cinematografie prin intermediul proiectulului EducaTIFF. Aflat la cea de-a doua ediție, proiectul are drept scop realizarea unei platforme educaţionale,  prin care li se oferă resursele necesare (proiecţii de filme, dezbateri, materiale didactice) dezvoltării unor planuri de lecţie bazate pe filmele din program.

Buget de criză, filme mai multe

Deși bugetul de anul acesta este mai mic față de cel de anul trecut, filmele ating un număr record, conform directorului festivalului, Tudor Giurgiu.

Din numărul mare de filme înscrise în competiție, au rămas 240 de filme (203 lungmetraje și 37 scurmetraje), provenind din 47 de țări.

Dacă TIFF-ul va debuta în spiritul comediei, evenimentul va fi încheiat într-un ton sobru, cu documentarul ”Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui ”Andrei Ujică”.

Pentru Zilele Filmulul Românesc, au fost selectate 18 lungmetraje şi 19 scurt metraje. În cadrul secțiunii Ziua Maghiară participă 6 filme, același număr de filme care participă și din Chile. Organizatorii au mai propus și ”ciudățenii exotice”, precum filmele din Tailanda sau Coreea.

În timpul celor 10 zile ale festivalului, cinefilii vor avea parte de proiecții de filme atât în incinta cinematografelor, cât și în cel mai nou centru expoziținal din Cluj, Fabrica de Pensule și în Piața Unirii, unde va avea loc și debutul evenimentului, cu filmul lui Fatih Akin, ”Soul Kitchen”.

______

SPOT TIFF 2010


Oana Moisil

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts