“Venea din timpul diez” – romanul care “ne conţine pe noi toţi”

Cultură Eveniment
După 6 ani de la apariţie, astăzi s-a lansat la Cluj cartea “Venea din timpul diez”, de Bogdan Suceavă, despre care conf. univ. Sanda Cordoş (Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai) spune că este “romanul care ne conţine pe noi toţi”.
După debutul în limba maghiară, opera care vorbeşte despre România anilor ’90 este acum disponibilă şi cititorilor români.
Sanda Cordoş spune că este “unul dintre cele mai frumoase romane care s-au scris în ultimele decenii” şi reprezintă o “cronică nostalgică” a Bucureştiului acelor ani.
Despe perspectiva asupra României din roman, autorul menţionează că aceasta ar fi fost cu totul alta dacă nu ar fi locuit în Statele Unite. El spune că “Bucureştiul e bun de decor de comedie” – de aici şi tenta comică a subiectului.
Întrebat care este diferenţa între literatura română şi cea americană, Bogdan Suceavă remarcă ironic faptul că “literatura americană este citită, în timp ce literatura română…nu”. El precizează, totodată, că vina este întotdeauna a celui care scrie.
După lansarea de astăzi de la Cluj,  ediţia a II-a a romanului “Venea din timpul diez” va fi lansată, în perioada 25 mai – 14 iunie, în următoarele oraşe: Oradea, Timişoara, Iaşi, Sighişoara, Târgu Mureş, Piteşti şi Bucureşti.
_________
Oana Moisil

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts