“Poliţist, adjectiv” a câştigat marele premiu al festivalului “On Wheels”

Cultură

Festival on WheelsFilmul “Poliţist, adjectiv”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a câştigat trofeul “Taurul de Aur”, în valoare de 10 000 de euro, al celei de-a  XV-a ediţii a Festivalului pe roţi, Artvin-Turcia, informează Institutul Cultural Român de la Istanbul. De asemenea, filmul a primit şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Turci.

Taurul de argint a fost câştigat de filmul “Iki dil bir bavul” (Pe drum spre şcoală), regizat de Orhan Eskiköy şi Özgür Doğan.

Criticii de film turci şi-au motivate alegerea pentru “Poliţist, adjectiv”prin faptul că filmul “dărâmă convenţiile genului de film poliţist prin opoziţia cu logica declintită şi inflexibilă a birocraţiei şi injusteţea unui stat poliţienesc, prezentând o experienţă vizuală în care răsplata este văzută la final.”

Pelicula “Politist, adjectiv” a  mai fost distinsă cu Premiul Juriului pentru secţiunea Un Certain Regard în cadrul Festivalului de la Cannes, precum şi cu premiul FIPRESCI.

A XV-a editie a festivalului de filme europene “Festival on Wheels” s-a desfăşurat în perioada 11-17 decembrie la Artvin, în nord-estul Turciei. Organizat din 1995 de către Asociatia de Cinematografie din Ankara şi membru al European Coordination of Film Festivals, festivalul a fost gândit de la prima editie ca un eveniment de prezentare a filmelor europene şi turceşti cinefililor din diverse oraşe ale Turciei.

În ultimii 14 ani, festivalul a vizitat Ankara, Baku (Azerbaijan), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Drama (Grecia), Eskişehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kars, Kayseri, Malatya, Mersin, Samsun, Sarajevo (Bosnia-Herzegovina), Tbilissi (Georgia) şi Van. În acest festivalul s-a desfăşurat în Artvin, oraş de munte, aflat la graniţa cu Georgia, faimos şi pentru luptele cu taurii, obicei care a dat numele trofeului din acest an.

Trailer “Politist, adjectiv”

Filmul de prezentare al “Festival on Wheels”

Mara Rusu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts