“Periferic”, marele câștigător al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius

Eveniment Internaţional

Filmul ”Periferic” în regia lui Bogdan George Apetri a obținut Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, care este este cel mai important eveniment de acest gen din Lituania. Trofeul i-a fost înmânat aseară producătorului asociat al peliculei, Mihaela Popescu. ”Periferic” s-a duelat în competiția intitulata ”New Europe- New Names”  cu alte 11 producții europene .

Juriul care i-a acordat lungmetrajului românesc premiul al celei de-a 16-a ediții a fost alcătuit din Milcho Manchevski (regizor, Macedonia), Nadia Turincev (producător, Franța), Gary McVey (directorul American Cinema Foundation), Fred Kelement (regizor, Germania) și Alante Kavaite (actriță, Lituania).

Filmul prezintă povestea deținutei Matilda, careiă i s-a acordă o învoire  de 24 de ore de la administrația penitenciarului pentru a fi prezentă la  înmormântarea mamei sale. Odată aflată în libertate, fata nu mai intentionează să se mai întoarcă în detenție la sfârșitul zilei și altfel negociază cu un șofer de camion să o transporte până la vapor contra unei sume de 1.500 de euro, pentru a putea să ajungă în România. Problema Matildei este că ea nu are suma respectivă de bani, iar Paul, fostul ei iubit, cu care are și un copil, ar putea să o ajute să o procure.

Premiul obținut la Vilnius IFF se adaugă încă altor câteva distincții.

– La Locarno, actrița principală a fost premiată pentru interpretare

-La Viennale, filmul a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI (Federa  Ia Interna Ională a Criticilor de Film)

-La Varșovia, 4 distincții i-au fost acordate (Cel mai bun scenariu, mențiune specială pentru Ana Ularu, Premiul FIRESCI și Mențiunea specială a juriului ecumenic)

-La Festivalul Internațional de la Salonic, Trofeul Golden Alexander a fost câștigat, Premiul pentru cea mai bună actriță și Premiul Asociației Criticilor de Film din Grecia.

După ce a rulat în Toronto, Namur, Moscova, Cairo, Cottbus, Rotterdam și Goteborg, pelicula ”Perific” ajunge în cinematografele românești în București, Iași și Arad în prima săptămână din aprilie.

În Cluj poate fi vizionat la Cinema City.

 

_____________

Andreea Stăicuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts