Diversitate cinematografică de ziua diversităţii la TIFF

Eveniment Internaţional

5 iunie, Ziua Mondială a Diversităţii, este sărbătorită la Cluj, alături de Festivalul Internaţional de Film Transilvania(TIFF). În cadrul acestei zile, organizatorii TIFF propun o serie de proiecţii de filme şi discuţii tematice.

Galeria Muzeului de Artă

Filmul Valea Corlătului/ The Corlat Valley ce descrie situaţia suprarealistă a unei comunităţi de romi care locuiesc la graniţa dintre judeţul Braşov şi Covasna va putea fi vizionat de la ora 14.00.. Acţiunea se petrece într-o  vale îngustă înţesată de case formează un sat care nu există pe nicio hartă, un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Pentru că majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune “În ţigănie”.

Ziua continuă cu alte două filme în care sunt dezvăluite experienţele şi amintirile evreilor şi romilor în urma deportării din România în Transnistria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: Să spui Kaddiş şi să pleci/ Say Kadish and leave de Zoltan Terner, programat pentru ora 15:00 şi Romane Iasfa, un film de Luminţa Cioabă, ce urmează a fi proiectat  la ora 15:40.

Romane Iasfa/ Romany Tears este unul dintre cele două documentare realizate de Luminiţa Cioabă despre tragedia deportării romilor în Transnistria. Proiecţia va fi urmată de o discuţie în prezenţa regizoarei.

De la ora 17:20, cinefilii vor putea urmări Izvorul – O zi într-o comunitate de romi din România al olandezului Jaap de Ruig. Proiecţia va fi urmată, de asemenea, de o discuţie în prezenţa realizatorilor filmului.

Ora 18:30 le-a rezervat spectatorilor proiecţia unui alt film inedit: Devorarea Balcanilor. Filmul   este centrat pe povestea diversităţii Balcanilor, a unui om care refuză să se dea bătut şi a unei culturi care nu renunţă la dreptul său de a exista. Proiecţia va fi urmată de discuţii în prezenţa realizatorilor.

Accesul la proiecţiile de la Galeria Muzeului de Arta, din cadrul Zilei Diversităţii, este gratuit.

Cinema Florin Piersic

Documentarul Şcoala Noastră, debutul în lung metraj al regizoarelor Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma va putea fi vizionat de la ora 20.00. Filmul spune povestea a trei copii romi – Alin, Beniamin şi Dana – care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a patru ani, urmărind evoluţia fiecăruia dintre cei trei protagonişti şi modurile în care aceştia încearcă să se integreze într-o societate care nu pare a fi dispusă să-i accepte. Acţiunea filmului începe în anul 2006, când copiii sunt mutaţi de la o şcoală de la periferia localităţii Târgu Lăpuş la una situată în centrul oraşului. Aceştia vor trebui să facă faţă prejudecăţilor profesorilor şi ale celorlalţi colegi.

Filmul va fi proiectat în prezenţa celor două regizoare.

Concerte

Pe lângă proiecţiile de filme Ziua Diversităţii va fi animată de două concerte intense. Astfel, de la ora 21:30, pe scena de la TIFF Meeting Point (curtea Muzeului Naţional de Artă) grupurile Biokolective Swing şi Balkan Morgana vor realiza un fusion intercultural, conturând un spectacol de mişcare şi sunet memorabil.

Ziua Diversităţii se va încheia cu un concert senzaţional, Baba Zula şi Nightlosers, la ora 23.00, la Euphoria Music Hall. Show-urile Baba Zula, susţinute pe sute de scene din întreaga lume oferă o experienţă audiovizuală completă, prestaţiile lor susţinute în costumaţii extravagante fiind însoţite de dansuri din buric, teatru, poezie şi VJ-ing live. Formaţia de blues transilvănean Nightlosers combină temele şi sunetele muzicii tradiţionale ardeleneşti cu cele ale muzicii americane.

____________

Andrada Lăutaru

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts