Un nou laborator de fizică medicală la UBB

Eveniment UBB

Cercetătorii Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai vor putea, începând de astăzi, să  prevină anumite boli sau să determine efectele medicamentelor utilizate. Acest lucru este posibil ca urmare a dotării unui laborator de imagistică prin rezonanță magnetică pentru studii biomedicale, prim Programului Capacități, subprogramul Infrastructuri mari de Cercetare Dezvoltare, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare Științifică.

Laboratorul permite realizarea de cercetări biofizice şi medicale, studii de înaltă rezoluţie atât asupra biosistemelor, cât şi a materialelor de interes medical, dar nu asupra oamenilor, deoarece corpul uman nu suportă o energie magnetică mai mare de 3 Tesla. În schimb, scanerul RMN cu care este dotat acest laborator are o capacitate de 7 Tesla. Rezultatele sunt utilizate pentru identificarea şi prevenirea anumitor boli, a efectelor medicamentoase, caracterizarea afecţiunilor preclinice, analizarea efectelor mai mari decât a celor asupra vieţii umane.

Rezonanţa magnetică nucleară sau RMN-ul este o tehnică medicală care permite scanarea corpului uman şi studierea acestuia la scară microcelulară. Astfel, primul laborator de imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) din România a fost deschis în cadrul secţiei de Fizică Medicală cu scopul de a determina afecţiunile preclinice.

Primul centru de cercetare în domeniul rezonanţei magnetice din România a fost realizat în anul 1962 în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, proiect ce a presupun eforturi financiare considerabile. După o perioadă de 50 de ani, proiectul creării laboratorului RMN de 7 Tesla a primit punctaj maxim în evaluarea sa la nivel internaţional.

_____________

Adriana Buga

Foto: arhiva UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts