Tradiții și superstiții de Moș Nicolae

Social UBB Radio

Sfântul Nicolae, cunoscut în tradiția românească sub denumirea de Moș Nicolae, este protectorul copiilor și al oamenilor neajutorați și este sărbătorit pe 6 decembrie prin tradiții încă vii.
Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro. S-a născut într-o familie înstărită, iar după moartea părinților averea moștenită a folosit-o în scopuri umanitare.

Sf. Nicolae a trăit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra și a fost recunoscut și onorat ca sfânt la începutul secolului VI. A devenit cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru semeni, în special pentru copii.
De-a lungul secolelor au apărut povești și legende despre viața și binefacerile Sfântului Nicolae, cea mai cunoscută fiind legenda celor trei surori care nu se puteau căsători din cauza sărăciei. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae a lăsat noaptea, la ușa casei fetelor, un săculeț cu aur. Povestea s-a repetat și cu cea de-a doua fată, iar când a venit rândul ultimei tinere, tatăl lor a stat de pază să vadă cine lăsa aurul la ușa sa. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat. De aici a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu. Pentru că tatăl fetelor nu a putut ține secretul, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el.

În secolul X, țarul Vladimir al Rusiei a călătorit la Constantinopol, Istanbulul de astăzi, și, auzind de poveștirile minunate despre Sfântul Nicolae, a decis să-l numească patronul spiritual al Rusiei. În secolul al XI-lea, rămășițele Sfântului Nicolae au fost furate de marinari italieni și depuse în Bari, Italia, unde se află și în prezent.
Aniversarea morții Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie este aproape de sărbătoarea Crăciunului, de aceea în multe țări acestea s-au contopit. Însă în Germania, Olanda, Elveția, România și alte câteva țări europene aceste două sărbători au continuat să fie sărbătorite separat.

Sfâtul Nicolae mai este cunoscut și drept prietenul și protectorul comercianților, săracilor, marinarilor, călătorilor, fetelor nemăritate și mireselor.

Potrivit tradiției, copiii primesc în noaptea de 5 spre 6 decembrie mici cadouri precum bomboane, prăjituri, mere sau nuci în ghetuțele așezate, în ajunul zilei de Sfântul Nicolae, la ușă. Cei neascultători primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni.
În România, peste 811.000 de persoane  îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae, purtând nume precum Nicolae, Niculai, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară sau Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicolina, Nicola.

În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este cel mai popular sfânt din Ardeal. În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moş Nicolae, care bătrân fiind, îşi scutură barba aducând prima zăpadă.

_____________

Ana Giol

Foto: decoblog.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts