Studiu: Peste 30% dintre studenți renunță la studii în primul an de facultate

Educaţie
Group of college students in the university amphitheatre, they are sitting and doing an exam. The focus is on the girl in pink t-shirt.
[url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786738][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/group.jpg[/img][/url]

Un studiu realizat recent de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) arată că o treime dintre studenții admiși la una dintre facultățile din România decid să abandoneze studiile încă din primul an de facultate.

Printre motivele acestora se numără alegerea greșită a domeniului de studiu și lipsurile financiare, arată studiul. Statisticile oferite de universități arată că media abandonului facultăților încă din primul an de studiu este de peste 35%, existând și universități unde această cifră se dublează.

Conform studiului ANOSR, unele universități din orașe precum Craiova, București, Iași sau Reșița au înregistrat rate ale abandonului de până la 70%. Universitățile au înființat centre de consiliere în carieră cu scopul reducerii ratei de abandon, iar studenții pot să își planifice ore de consiliere pentru a afla ce carieră li se potrivește. Cu toate acestea, problema pare să existe încă din ciclurile inferioare de pregătire educațională, arată studiul, din cauza lipsei unor cursuri practice care să îi îndrume pe elevi în alegerea facultăților care să li se potrivească.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca oferă studenților și absolvenților posibilitatea de a fi consiliați în mod gratuit în privința carierei, pe baza unei testări psihologice pentru identificarea trăsăturilor de personalitate, a intereselor, valorilor și abilităților fiecăruia. Detalii despre Centrul de Carieră al UBB pot fi regăsite accesând acest link.

– Alexandra Boierean / Sursa fotografiei: uklo.edu.mk

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts