Bilanţ Proiectul Bologna

Educaţie UBB Radio

Proiectul Bologna a fost elaborat să asigure o bună dezvoltare a sistemului de învăţământ superior european. In practică acesta a întâmpinat unele probleme. Despre toate acestea se discuta in zilele de 11-12 martie la Budapesta şi Viena, unde are loc reuniunea miniştrilor educaţiei din ţările europene, care au semnat Declaraţia de la Bologna (1999).

Cu acest prilej, se examinează felul şi stadiul aplicării Declaraţiei de la Bologna şi se profilează direcţiile de evoluţie a învăţământului superior din ţările europene, se precizează într-un comunicat emis de Biroul de Presă al UBB.

La reuniune a fost invitat să participe profesorul Andrei Marga, Ministrul Educaţiei Naţionale al României (1997-2001), care va susţine, în cadrul reuniunii, intervenţia Problemele aplicării Declaraţiei de la Bologna. Erori ale aplicării în România.

In opinia acestuia, câteva din aspectele negative ale respectării prevederilor Declaraţiei de la Bologna sunt: suprareglementarea care ameninţă să descurajeze iniţiativele creative; studiile master sunt puţin diferenţiate în raport cu piata muncii; pregătirea interdisciplinară, practica în specialitate şi disciplinele normative sunt prea reduse, iar conţinutul şi durata programului doctoral nu sunt concepute după norme satisfăcătoare.

De asemenea, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, consideră că o problemă majoră în România este emigrarea pe scară mare a candidaţilor de vârf din cauza reglementării date de guvern. Acest lucru a dus la reducerea efectivului de locuri de studii, introducerea taxei de studiu aleatorii şi rebirocratizarea studiilor.

Printre soluţiile propuse de Marga se numără revenirea la Declaraţia de la Bologna aşa cum a fost redactată în momentul semnării in 1999, mărirea competitivităţii universităţilor, interesul accentuat pentru durata studiilor, conţinutul şi valoarea programelor. Rectorul UBB propune, de asemenea, politica de excelenţă şi recuperarea tradiţiei „Bildung”, elemente necesare pentru armonizarea arhitecturii sistemului de învăţământ superior european.

Oana Moisil

Foto: Thomas Câmpean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts