Schimbări majore în organizarea Parlamentului European | Un europarlamentar român a devenit vicepreședinte

Internaţional UBB Radio

Parlamentul European și-a desemnat noul președinte – italianul Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European. Tajani a învins în urma a patru tururi de scrutin. Ulterior, au fost aleși cei 14 vicepreședinți și cinci chestori.

Încă din dimineața zilei de 17 ianuarie, atunci când au avut loc alegerile, unul dintre candidați s-a retras, anunțând că îl susține pe Antonio Tajani. Întregul proces s-a desfășurat pe parcursul a 12 ore, timp în care au decurs patru tururi de scrutin. În fiecare tur, candidatul PPE a obținut cele mai multe voturi. Într-un final, acesta a fost ales cu 351 de voturi, față de contracandidatul său, socialistul Gianni Pittella, pentru care au votat 282 de eurodeputați.

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega a candidat, de asemenea, pentru funcția de președinte al Parlamentului European, reprezentând grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţii. Rebega a obținut un total de 44 de voturi în al treilea tur de scrutin, nereușind să se califice în ultima rundă de alegeri.

Succesorul lui Martin Schulz a declarat, după anunțarea rezultatelor, că va fi „un președinte pentru toată lumea”. Ulterior, a adăugat că dedică alegerea sa victimelor „cutremurelor devastatoare din Italia”.

Președintele Parlamentului European se alege prin vot secret și câștigătorul trebuie să aibă 50% plus unt. Persoana care deține această funcție are mai multe atribuții, printre care cea de a asigura desfăşurarea corespunzătoare a procedurilor parlamentare, de a monitoriza activităţile Parlamentului şi comisiile parlamentare, de a reprezenta Parlamentul în toate chestiunile juridice şi în relaţiile internaţionale, precum și de a-și da acordul final asupra bugetului UE, conform site-ului oficial al PE.

După desemnarea președintelui, s-a votat pentru cei 14 vicepreședinți și cinci chestori. Vicepreședinții au fost aleși în două tururi de scrutin. Unul dintre aceștia este europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu, din partea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. Chestorii au fost aleși prin vot prin aclamare.

Vicepreședinții îl pot înlocui pe președinte, în anumite condiții; pot fi delegați sau împuterniciți de către președinte. Chestorii sunt responsabili de problemele administrative şi financiare care îi privesc în mod direct pe deputaţi.

Sorina Noroc/ Sursă foto: europarl.europa.eu, http://www.europarlamentariisd.ro/ioan-mircea-pascu/ 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts