Satul tradiţional maramureşan surprins în fotografii

Cultură UBB Radio

FotoetnograficaExpoziţia „Fotoetnografica”, ce cuprinde fotografii realizate de participanţii la Tabara Naţională de Fotografie Etnografică de anul acesta, a fost vernisată astăzi de la ora 15:00 la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”.

Tabăra de fotografie a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş cu scopul conservării culturii tradiţionale din Maramureş.

Momentele expuse în fotografii ne prezintă raiul în care trăiesc maramureşenii la sate: porţi maramureşene, biserici de lemn şi porturi populare, munca la câmp, treieratul grâului, aratul pământului, fiertul pălincii, potcovirea calului, înmormântarea şi multe alte aspecte specifice zonei.

“Ceea ce vedem în aceste fotografii este ceea ce ar trebui să ne rămână în gândire, deoarece în vremurile noastre, tipul satului este promovat cu alte măşti. Oricare dintre aceste fotografii este o lecţie de morală, de filozofie”, a declarat Dorel Gaină, profesor la catedra de fotografie Universitatea de Arte şi Design Cluj.

În cadrul acestei expoziţii au expus fotografii: Mira Marincaş, Szabó Tamás, Ghiţă Porumb şi Felician Săteanu. „În afară de tradiţie şi de Maramureş, personal am fost fascinată de o imagine extrem de arhetipală pentru situaţia actuală a Maramureşului, o bătrânică care se ţine de şale şi poarta tradiţională, care se îndoaie şi se apleacă într-o parte, un fel de sărăcie, un fel de pierdere a tradiţiei lemnului a ceea ce a fost, o veşnică adaptare la nou. Datoriă locaţiei, acest gen de expoziţii de fotografii deja intră într-o rutină firească. Probabil că, doar cei care sunt pasionaţi de zonă, de problema în sine sau provin de acolo, se opresc cu adevărat să le privească.”, susţine  Mira Marincaş, doctorant la Universitatea de Are şi Design Cluj- Napoca.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 17 decembrie 2009, iar intrarea este liberă.

Alexandru Irina – Eliza

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts