România participă la Studiul Epidemiologic asupra Abuzului și Neglijării Copilului în Balcani

Educaţie Social

Catedra de Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai participă în numele României la Programul Cadru 7 pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică al Comisiei Europene. Studiul, finanțat din fondul de cercetări al CE, este cea mai extinsă cercetare realizată vreodată asupra abuzului și neglijării copilului.

“România are un avans față de multe alte țări balcanice, fiindcă societatea civilă până prin 2004-2005 s-a ocupat în mod excepțional de această problemă și a reușit să aducă legislația romanească la un nivel European. Legea românească interzice orice fel de pedeapsă fizică și toți profesioniștii sunt obligați să raporteze orice situație de abuz și neglijență”, a declarat Prof.univ.dr. Maria Roth, coordonatorul stiințific al programului.

România nu a făcut până în momentul de față o corelare între numărul cazurilor aduse la cunoștința Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și cele confirmate ca fiind rele tratamente.

Potrivit Nicoletei Molnar, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC), această insitutuție este singura care centralizează datele referitoare la abuz și care le raportează la Autoritatea Națională pentru Familie și Protecția Drepturilor Copilului. Totuși, aceste date, uneori nu sunt foarte apropiate de realitatea, având în vedere că la nivelul direcțiilor sociale locale nu există o evidență clară.

Cu un eșantion de peste 30.000 de copii și părinți programul a debutat în 9 țări sud-est europene:Grecia, turcia, Serbia, Croația, Albania, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria și România.

Dana Ienuțan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts