Reportaj | „Ne găsim scopul și justificarea atât în oamenii alături de care lucrăm, cât și în oamenii noi pe care îi cunoaștem și care vin la spectacole.”

Cultură

unnamed (3)

Arta întotdeauna a fost apreciată. Şi este. Dar de multe ori şi arta are nevoie de oameni potriviţi şi medii potrivite. Doi tineri pasionaţi de teatru au simţit că în Cluj-Napoca este loc pentru un teatru independent.

Doru Taloş şi Oana Mardare au absolvit Facultatea de Teatru şi televiziune din Cluj-Napoca în anul 2009 şi încă de atunci şi-au dorit ca pasiunea lor să îşi găsească justificare. Cum? Prin teatru independent.

„Am absolvit facultatea în 2009. În 2010 am plecat la un master în Barcelona unde am avut ocazia să înțelegem mai bine cum funcționează teatrul independent și să luăm contactul cu spațiile și teatrele independente de acolo. Mi-am dat seama că în România ar fi o oportunitate să deschidem un astfel de teatru. Sunt convins că este mult loc pentru teatrul independent, este public pentru așa ceva și lucrurile trebuie să se dezvolte și în România”.

Anul trecut de 1 Decembrie s-au întors la Cluj şi au ştiut că locul şi modul de a realiza ceea ce şi-au dorit este Reactor: un teatru independent, un spaţiu cultural alternativ, un loc de întâlnire şi de joacă. Reactor este un spaţiu în mişcare în centrul unui oraş dinamic.

„Numele de Reactor a fost o căutare. Aveam nevoie de un nume puternic, care să sugereze mișcare, dinamică. Reactor este un spațiu în care provocăm reacții.”

Doru Taloş şi Oana Mardare fac parte dintr-o echipă mai mare de tineri. Sunt o mână de oameni pe care pasiunea pentru teatru independent i-a unit. Ei lucrează împreună cu Delia Gavlițchi – regizor, Raluca Mara – actriță, Cristian Ban – regizor, Valentin Oncu – actor şi Cătălin Filip – actor.

unnamed (2)

Dacă te întrebi cum e la spectacolele lor, ei au răspunsul:

„E foarte emoționat mai ales la spectacolele pentru copii pentru că ei sunt foarte sinceri, foarte deschiși și au un ritual diferit de cel al oamenilor mari.  De exemplu, dacă după spectacol nu ieși cu personajul sau cu păpușa să saluți copiii și să vorbești cu ei e ca și cum nu ai terminat spectacolul. E foarte drăguț momentul acela când îi saluți și povestești cu ei”.

Şi-au dorit foarte mult să propună o alternativă care să devină în timp viabilă și sustenabilă. Să fie un  model care să arate că se poate lucra într-un sistem diferit. Scopul principal a fost acela de a acorda artiștilor un spațiu accesibil.

„Orice proiect de teatru odată ce se naște trebuie să aibă continuitate: să îl mai prezinți și lunile următoare, să mergi cu el la festivaluri, să ajungi  la un public nou.

Noi ne dorim să aducem în fața publicului spectacole independente și să susținem astfel artiștii tineri, deoarece în Cluj, în fiecare an sunt aproximativ 20 de absolvenți ai secției de Actorie și doar doi sau trei dintre ei se pot angaja în Teatrul Național”.

Oana şi Doru mi-au mărturisit că în spatele spectacolelor se află foarte multă muncă şi repetiţii. La un spectacol în general ei repetă între minim o lună de zile și maxim două luni şi jumătate.

Doru: „E vorba de o foarte mare pasiune. Nu e vorba de un profit… nu se câștigă din asta și ar fi mult mai ușor să fac probabil orice altceva, dacă ar fi vorba de bani. Dar este o pasiune și o facem din plăcere. Toată lumea muncește mult. Noi facem absolut tot, de la mașinist la femeie de servici, la taxatoare, la tehnic de lumini. Deci, totul este în primul rând o muncă până să ajungem la spectacol.”

Au reuşit ca prin Reactor să aducă publicului spectacole indiferent de vârstă. Fiind un spațiu micuț și foarte aproape de public, atmosfera creată e una specială. Reactor are platforma Mini Reactor, care e dedicată copiilor și activităților pentru copii, Reactor Social, platforma sub care se derulează proiecte cu caracter social, Happening Reactor, platforma cu vernisaje, expoziții sau concerte și Reactor care produce spectacole de teatru și ateliere pentru adulți.

„Când e vorba de copii emoțiile sunt mult mai mari. Copiii sunt un public mult mai critic, trebuie să le captezi interesul. Reacțiile în general sunt foarte pozitive. Reacții foarte calde.”

Oana Mardare mi-a mărturisit că Reactor este aşa cum şi-a dorit.

„Uneori privesc din exterior și îmi dau seama că e ceea ce vroiam să fie: un motor, un catalizator, un mijloc care să ne permită să întâlnim oameni, să facem proiecte care să aibă continuitate.”

Pentru ei, Reactor este proiectul căruia își dedică tot timpul și deși lucrează într-un ritm alert, o fac cu plăcere, motivați de faptul că munca lor are rezultate concrete și e benefică atât pentru artiști, cât și pentru public.

„Îmi găsesc scopul și justificarea atât în oamenii alături de care lucrăm, cât și în oamenii noi pe care îi cunoaștem și care vin la spectacole. E drăguț să simți că e util ceea ce faci.”

Reactor te aşteaptă luna aceasta să faci parte din reacție.

– Nicoleta Algeorge

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts