Recomandări împotriva corupției adresate României

Social UBB Radio

Consiliul Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) de la Strasbourg a publicat a treia rundă de evaluare privind România, în care subliniază necesitatea de a obţine îmbunătăţiri în domeniul finanţării partidelor şi a cadrului legal pentru infracţiuni de corupţie.

Cele două teme tratate în raport sunt incriminarea de corupţie şi transparenţa finanţării partidelor politice.

Potrivit GRECO, există anumite lacune în ceea ce privește mita funcţionarilor publici şi traficul de influenţă. Mai mult decât atât, se vorbeşte despre recunoaşterea vinovăţiei, care permite celui corupt să scape de justiţie dacă îl denunţă pe corupător sau afirmă că a fost constrâns de acesta din urmă. Deşi mecanismul se poate dovedi util în anumite situaţii, el poate fi folosit în mod abuziv, citează Adevărul.

Un alt aspect, asupra căruia raportul atrage atenţia, este că România ar trebui să abroge dispoziţiile legale care permit corupătorului care îşi recunoaşte fapta să-şi recupereze mita.

În ceea ce priveşte finanţare partidelor, legislaţie, care prevede o serie de măsuri ce vizează creşterea gradului de transparenţă generală a vieţii politice, s-a bucurat de aprecierea experţilor. Aceştia consideră însă că aceste măsuri sunt uneori prea ambiţioase şi că impun limitări care le fac dificil de aplicat. De exemplu, toate donaţiile de până la 420 de euro se încadrează în afara domeniului de aplicare a reglementărilor, donaţiile în natură şi împrumuturile ar trebui să fie mai clar reglementate, se arată în raport. Şi sancţiunile aplicate partidelor care nu respectă regulile sunt considerate insuficiente. Aceste îmbunătățiri trebuie aplicate în cel mai scurt timp, deoarece finanţarea politică din România a fost acuzată, în repetate rânduri, de practici dubioase.

În a doua jumătate a anului 2012 se va evalua punerea în aplicare a acestor recomandări prin procedura specifică de conformitate. România este obligată să respecte cele 20 de recomandări ale GRECO, în contextul în care autorităţilor române vor fi nevoite să prezinte un raport privind modul în care vor lua în considerare aceste recomandări până pe 30 iunie 2012.

________

Ana Giol

Foto: unodc.org

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts