„Re-descoperim Clujul” în cărți

Cultură Din oraş

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) a fost astăzi, 27 noiembrie, gazda evenimentului de lansare a volumului „Re-descoperim Clujul”, la care au participat numeroși pasionați ai istoriei locale. Cartea, scrisă de profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, este o încununare a celor șase vizite ghidate prin oraș din vara aceasta, realizate de profesor și organizate de Asociația „Vechiul Cluj”.

FOTO 1

Ghidul, publicat la Editura „Școala Ardeleană”, este unul bilingv, română-engleză, iar detaliile referitoare la momumentele și locurile clujene sunt dublate de fotografii alb-negru realizate de Victor Salcă sau provenind din arhive publice.

Profesorul Bogosavlievici predă istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca și este cunoscut pentru modul original și interactiv în care îi învață pe elevi despre trecutul orașului lor, nu stând în bănci, ci cutreierând străzile în căutarea istoriei. În manieră interesantă sunt structurate și traseele prezentate în carte, amprenta experienței școlare având o influență puternică asupra realizării textului, astfel încât acesta să fie ușor de înțeles atât pentru copii, cât și pentru adulți.

„Domnul profesor este unul dintre puținii profesori din ziua de azi care sunt figuri legendare ale locului, ale liceului, pentru copii, pentru ceea ce face. Domnul profesor, autorul, nu este numai autor, se vede experiența didactică în acest ghid, în felul cum e formulat – e o sinteză”

afirmă Vasile-George Dâncu, directorul Editurii „Școala Ardeleană”.

FOTO 2

Unul din motivele creării acestui ghid stă în faptul că mulți locuitori ai „orașului-comoară” cunosc prea puține lucruri despre locul în care trăiesc. Astfel, ideea de bază este de a crea un adevărat spirit civic, pentru ca oamenii să își aprecieze orașul, dar nu doar declarativ. Iar pentru aceasta, trebuie să învețe despre el.

„Din păcate, locuitorii Clujului, indiferent că sunt născuți sau locuiesc aici, marea lor majoritate nu își cunosc orașul(…) În primul rând, ca să respecți un lucru, trebuie să-l cunoști. Să respecți Clujul, trebuie să-l cunoști. Și atunci, sigur, probabil o să-l și iubești. Dar dacă nu-l cunoști, n-ai nici cum să-l respecți, nici să îl iubești.”

spune autorul.

Printre cei care au luat cuvântul pentru a prezenta cartea se mai numără și Sebastian-Iacob Moga, președintele Asociației „Vechiul Cluj” și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Un moment artistic a fost susținut de Gabriel Virgil Rusu, care a cântat câteva melodii folk, dar și o colindă iar, la final, toți cei prezenți au primit gratuit câte un volum cu autograf.

FOTO 3

Asociația „Vechiul Cluj” nu se oprește aici și, pe 15 decembrie 2016, va avea loc lansarea celui de-al doilea volum al cărții „Povești despre Cluj”, menit, de asemenea, să prezinte istoria și farmecul acestui oraș.

– Cristina-Elena Talpoș / Sursa fotografiilor: Cristina-Elena Talpoș

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts