Partidele politice au fost chemate la consultări pe tema modificării constituţiei

Buna Guvernare UBB Radio

Partidele politice şi grupurile parlamentare au fost invitate, luni, de către Preşedintele Traian Băsescu, pentu a se consulta cu privire la modificările legate de Constituţie.

Reprezentanţii PSD şi PNL au respins solicitarea partidului democrat-liberal de a se constitui o  comisie de revizuire a Constituţiei. Propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea constituţiei va trebui aprobată printr-un referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Articolul 150 din Constituţie, specifică faptul că procesul de revizuirea poate fi iniţiată de preşedintele ţării la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

La referendumul naţional, organizat în data de 22 noiembrie, 77,78% au votat pentru modificarea structurii Parlamentului, acestia optând pentru varianta unicameral. De asemenea 88,84% şi-au exprimat dorinţa de a fi redus numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. Constituţia din 1991a fost revizuită pentru prima oară în anul 2003, prezenţa la vot în cadrul referendumului organizat în acea data fiind de 55,7%, dintre aceştia 89,7% au votat pentru modificarea constituţiei. Articolele care au suferit cele mai mari modificări sunt cele legate de:

* Gratuitatea invăţămîntului de stat nu mai este garantată necondiţionat (ci numai conform legii).

* Minorităţile naţionale au dreptul de a folosi limba maternă în administraţie şi justiţie.

* Proprietatea privată este garantată şi ocrotită de lege.

* Mandatul preşedintelui este de 5 ani.

* Obligativitatea stagiului militar se stabileşte prin lege organică.

* Imunitatea parlamentară este limitată.

* După aderarea României la UE cetăţenii ţărilor membre ale UE vor avea dreptul de a alege şi de a fi aleşi în scrutinul local (dacă sunt rezidenţi ai localităţii respective).

* Intrarea în Uniunea Europeană şi OTAN (NATO) nu va fi votată prin referendum, ci de către Parlament.

Cristina Antonescu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts