Ora Pământului sărbătorită și la Cluj-Napoca

Internaţional Media

„Ora Pământului” va fi marcată la Cluj-Napoca prin stingerea iluminatului din centrul Pieţei Avram Iancu şi din centrul Pieţei Unirii sâmbătă, 26 martie, între orele 20.30 şi 21.30, a anunțat primarul Sorin Apostu.

Cu prilejul acestui eveniment, clujenii vor putea participa la spectacole de jonglerii cu foc, concerte folk ad-hoc la lumina lumânării şi workshopuri de energie alternativă.

„Este foarte puţin, dacă facem comparaţie cu alte oraşe din lume. Dacă ne raportăm la România, unde lumea e reticentă. În New York, de pildă, se stinge tot iluminatul public. Noi am cerut mai mult, însă ni s-au invocat motive de securitate.”, a declarat Cristian Moldovan, preşedintele Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, filiala Cluj, citată de Adevărul de Seară.

Cei interesați sunt așteptați de la ora 16.00 la un workshop de energie alternativă, iar de la ora 20.30 la un spectacol de jonglerii cu foc, ce va fi urmat de un concert de folk.

 

Cum a început

Această manifestare este un proiect relativ recent, lansat în martie 2007 la Sydney, Australia, şi care s-a bucurat de sprijinul imediat al locuitorilor de pe toate continentele. Prin stingerea luminii timp de o oră, o dată pe an, cetăţenii îşi arată preocuparea faţă de fenomenul încălzirii globale şi al risipei energetice. Pe 31 Martie 2007, la ora 20.00, clădiri emblematice din Sydney și-au stins luminile. De asemenea, peste 2 100 de companii și peste 2,2 milioane de persoane au luat parte la inițiativă prin stingerea luminilor și prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by.

Evenimentul s-a numit Earth Hour și a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acțiune conjugată a oamenilor în ceea ce privește reducerea consumului de energie, avându-se în vedere că 35% din energia electrică este produsă de termocentrale – unii dintre cei mai mari poluatori.

Earth Hour 2007 a devenit un punct de cotitură, un exemplu pentru toată lumea și a atras atenția întregii planete. Chiar și rezultatele obținute în ceea ce privește reducerea consumului de energie electrică au fost mai mult decat imbucuratoare. S-a generat o scădere cu 10,2 % față de 5% cât își propuseseră, echivalent cu scoaterea de pe șosele a peste 48 000 de autovehicule.

Succesul evenimentului a făcut ca, în 2008, Earth Hour să devină o mișcare globală.

_______________

Ana Giol

Foto: hipomed.ro

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts