O nouă meserie, cea de lobbyist, va fi învăţată prima dată la Cluj

Educaţie UBB Radio

Primii specialişti în lobby, advocay şi dialog social vor fi pregătiţi la Cluj-Napoca, în cadrul programului “Partener Activ şi Implicat”.

“Începem la Cluj, pentru că sunteţi pe val. Aţi devenit extrem de vizibili la nivel naţional, prin persoanlităţiile din domeniul academic, economic, cultural şi, nu în ultimul rând, politic. Partenerii sociali şi societatea civilă clujeană merită un asemenea program, pentru că vor şti să întoarcă în favoarea cetăţenilor abilităţile, instrumentele şi  cunoştinţele puse la dispoziţie şi câştigate prin aceste sesiuni de instruire”, a declarat Radu Nicosevici, liderul echipei  de proiect şi preşedintele Academiei de Advocacy.

Astfel, începând din 20 martie, cursul se va desfăşura pe parcursul a cinci luni, incluzând atât module teoretice, cât şi activitate practică. Programul presupune 5 zile de trainig intensiv, urmate de trei luni de activităţi practice, la finalul acestora urmând alte 5 zile de trainig. Acest prim curs va fi format din două clase a câte 25 de elevi, însă numărul s-ar putea mări şi la 30, datorită solicitărilor, mai precizează Radu Nicosevici.

În continuare, programul va fi implementat succesiv în opt regiuni de dezvoltare ale României, pentru câte două generaţii de cursanţi, în intervalul martie 2011-decembrie 2012. Astfel, un număr de 800 de persoane vor beneficia direct de acest program.

Pregătirea acestui proiect a început în data de 1 iulie 2010, iar în data de 20 septembrie 2010 a avut loc lansarea acestuia la Bucureşti. Organizatorii precizează faptul că au sesizat necesitatea unui astfel de program din cauza faptului că “Fiecare vorbeşte dar, de fapt, nu comunică nimeni cu nimeni. ” În acelaşi timp, s-a făcut o cercetare sociologică pentru depistarea carenţelor pieţei.

Adaptate la nevoile pieţei, aceste concepte inovative vin exact în întâmpinarea acestor probleme.Termenul “advocacy” se referă la procesul de influenţare a politicilor publice în favoarea unui grup de interese, iar cel de “lobby” implică activitatea directă pentru producerea acestei influenţe în favoarea grupului de interese.

Programul se adresează în primul rând membrilor  sindicatelor, patronatelor, organizaţiilor neguvernamentale, ai camerelor de comerţ şi IMM-urilor, care pot deveni participanţi în cadrul programului de formare şi dintre care cei mai pregătiţi din ţară vor constitui primul corp de profesionişti în lobby şi advocacy din România. Candidaţii trebuie să aibă studii universitare finalizate, abilităţi de utilizare a calculatorului şi să facă dovada apartenenţei la grupurile ţintă ale proiectului.

Proiectul “Partener Activ şi Implicat” este susţinut financiar din Fondul European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cursurile vor fi ţinute de traineri cu o experienţă de peste 10 ani în toată Europa, precizează Corina Dragomirescu, manager de proiect.

__________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts