Noi ingineri, noi poduri

Din oraş

Studenţii de la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca şi-au dat seama că pastele făinoase pot avea o altă întrebuinţare, nu doar în reţetele culinare. Şase echipe de studenţi au participat luni, 4 mai, la o competiţie de rupere a podurilor din paste făinoase, în amfiteatrul facultăţii.

Şase echipe, aflate sub conducerea conferenţiarul universitar Gobesz Zsongor s-au duelat pentru a merge în Budapesta la Campionatul Mondial World Championship in Spaghetti Bridge Building din 22 mai.
Echipa Kamikaze a fost câştigătoarea competiţiei a cărui pod a rezistat la greutatea de 433 kg cu masa totală de 988 grame. Locul doi a fost ocupat de echipa The Big Bang cu greutatea de 420 kg, iar pe locul trei s-a clasat The Beginners cu greutatea de 293 kg.
Robert Balint, unul dintre câștigători a declarat ca până la campionatul de la Budapesta vor îmbunătăţi structura podului, vor vedea unde şi de ce a cedat.

„Pastele făinoase se montează folosind orice adeziv. Criteriul fundamental este ca pastele să fie îmbinate doar la capete şi doar în anumite noduri se pot face lipituri. Masa totală care include pastele făinoase cu adeziv, cu placa de lemn cu care se face încărcarea, şurub, şaibă şi piuliţă nu poate depăşi 1000 de grame. La aceste 1000 de grame maxim admise trebuie să acopere o deschidere de un metru, nedepăşind înălţimea de 60 centimetri”

a declarat Gobesz Zsongor.

Timpul necesar pentru construirea unui astfel de pod durează mai mult de o săptămână, dar la campionat echipele participante vor fi nevoite să îşi demostreze abilităţile practice construind podul în 5 zile.

Facultatea de Construcţii a reuşit să se claseze pe locul 1 la categoria poduri doar în anul 2012 şi 2014, deşi participă de cinci ani la acest campionat.

Carmen Bizău / Sursa fotografiei: Carmen Bizău

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts