Mugur Isărescu a vorbit studenţilor despre criza financiară

Din oraş Economie

Mugur Isărescu vorbeşte în faţa audienţeiMugur Isărescu (foto), a vorbit ieri studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, despre criza financiară internaţională şi politica monetară a României.

Potrivit Guvernatorului BNR, problemele cu care se confruntă ţara noastră în prezent sunt rezultatul unei exuberanţe iraţionale a pieţelor. Situaţia actuală marchează finalul unui ciclu, iar politica guvernamentală, în special cea fiscală, trebuie să fie pregătită pentru un moment inevitabil, natural, al declinului.

“Preţul la case sau la terenuri a crescut în 2004, în 2005. Până la urmă toţi am început să credem că nu se mai opreşte şi înt-adevăr nu se mai oprea. Cu toţii ne simţim mai bogaţi şi nu ne dăm seama că s-au depăşit orice limite raţionale, normale, a creşterii preţurilor. Natura umană se duce, se prăbuşeşte spre un pesimism feroce. Este natura umană, este normal”, a explicat Mugur Isărescu.

Şeful trezoreriei a refuzat să vorbească despre o devalorizare a leului, reamintind că rigiditatea cursului fix creează la rândul său probleme unei economii. Acesta consideră că moneda naţională doar a revenit la nivelul de acum patru ani: “Am practicat o cale de mijloc, am căutat să moderăm variaţiile extreme ale cursului. Moneda naţională nu s-a depreciat, ci a urmat un ciclu. Trebuie să ne ajustăm în funcţie e acest nou comportament”.

Guvernatorul BNR a mai subliniat faptul că aderarea României la zona euro presupune respectarea unor reguli stricte.

“Bineînţeles că este bine să  intrăm în acest club de protecţie, dar trebuie să ştim dacă putem să îndeplinim condiţiile. Dacă nu suntem în stare să terminăm o autostradă, cât de uşor ne este nouă să intrăm în zona euro cu cuvinte goale? Nu de cuvinte este nevoie, ci de fapte”, a declarat Mugur Isărescu.

Şeful trezoriei statului a atras însă atenţia asupra discuţiilor privind vulnerabilitatea, sau chiar deintegrarea, acestui “grup de protecţie”, dar şi asupra dezavantajelor pe care le presupune procesul de integrare în zona euro.

Alina Radulov

Foto: Thomas Câmpean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts