Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB Cluj este noul președinte al Academiei Române

UBB

Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost ales, în data de 5 aprilie 2018, președinte al Academiei Române.

Rectorul UBB a fost desemnat în funcția de președinte după ce a obținut 86 de voturi. La această funcție au mai candidat și alți doi academicieni: Victor Voicu – președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române și Bogdan Simionescu – vicepreședintele Academiei Române. Pe locul al doilea s-a clasat Victor Voicu, cu 56 de voturi.

Scurte date biografice

Ioan-Aurel Pop deține mai multe titluri: profesor universitar, doctor în istorie, iar din anul 2012 este rector al UBB. Este membru în diferite Academii: al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, devine membru corespondent al Academiei Române în 2001, la doar 41 de ani, fiind cel mai tânăr membru al acestui for de elită, iar în 2010 devine membru titular. Este și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013. În 2015 a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”  în grad de Cavaler.

Prestigioasa sa activitate didactică a debutat în 1979, când devine profesor de istorie la Liceul Industrial nr. 6 din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1984 devine asistent universitar la Catedra de istorie a Universității „Babeș-Bolyai”, iar în 1992 obține gradul de lector universitar . În 1996 devine conferențiar universitar la aceeași catedră. În 2012 a fost desemnat rector al UBB, iar în 2016 a fost reales.

Între 1991 și 1992 a fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania din SUA. În 1993 devine director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj, iar în 19941995 director al Centrului Cultural Român din New York. În perioada 2003 – 2007 a fost profesor asociat la Universitatea Ca’ Foscari și director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Pe lângă toate acestea în 2012 -2013 a fost și profesor asociat la Universitatea din Trento.

Începând cu anul 2008, a participat la o serie de proiecte cu finanțare europeană având ca beneficiari: Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română, Institutul pentru studiul minorităților naționale și Centrul de Studii Transilvane din Cluj. De asemenea, a încheiat diverse colaborări cu instituții de prestigiu din străinătate, ducând  peste hotare și renumele Universității clujene, UBB.

Printre numeroasele sale scrieri publicistice, se numără 500 de studii și articole, 70 de cărți publicate în țară și în străinătate, atât în colaborare, cât și scrieri proprii.

Ioan-Aurel Pop a fost director al „Transylvanian Review” și membru în diferite colegii și redacții de reviste.

Pentru toată activitatea sa de cercetător i-au fost decernate numeroase premii, diplome și medalii:

Premiul ”George Bariţiu” al Academiei Române (1991), Ordinul de Onoare din partea Preşedintelui Republicii Moldova (2010), Premiul de excelenţă al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (2011), Premiul Media de Excelenţă, din partea ziarului ”Gazeta de Cluj” (2011), Medalia ”Crucea Transilvană” din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului (2014), Comandor al Ordinului Militar de România (2014), Medalia ”Crucea Şaguniană pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015), Diploma ”Meritul Academic” din partea Academiei Române (2015), Medalia ”Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (2016), Ordinul ”Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016), Ordinul ”Steaua Italiei”, în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Alba Iulia, Timişoara, Oradea, Cahul, Galaţi, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Stat din Chişinău, Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureş.

În ceea ce privește mandatul de preşedinte al Academiei Române, acesta are o durată de patru ani, iar un membru titular poate deţine această funcţie de două ori.

Noul președinte îşi va prelua prerogativele după 15 zile de la data alegerilor, iar pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru celelalte funcţii din Biroul de Prezidiu: patru vicepreşedinţi şi un secretar general, urmând să fie aleși.

– Gheorghița Boriceanu / Sursa fotografiei: monitorulcj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts