Interviu cu Dumitru Vlah, un voluntar dedicat din Republica Moldova

Studenti

Este un voluntar activ, care a participat la zeci de proiecte naţionale şi internaţionale, fiind descris drept un tânăr ambiţios şi energic de către coordonatorii proiectelor din care a făcut parte. A obţinut locul doi la Festivalul Voluntarilor 2016, la categoria „Cel mai activ voluntar din R.M.”. Dumitru Vlah ne povesteşte despre perioada când el a fost un voluntar activ.

Voluntariatul acapară o mare parte a timpului tău, care ar putea fi folosit pentru dezvoltarea personală în cadrul unui job plătit. Consideră că acesta ar trebui să fie “irosit” astfel?

Voluntariatul e flexibil, mult mai divers şi aduce mai multe benefici decât un job monoton, care îţi va aduce doar bani. Prefer să dezvolt calităţile personale prin intermediul activităţilor, dar sunt de părerea că e necesar şi de avea un job, pentru că acesta necesită o responsabilitate mai mare.

Există profit în voluntariat?

Dacă merge vorba de profit material sau financiar, nu există profit, este o activitate altruista ce nu este făcută pentru bani şi fără a aştepta ceva în schimb..

Care program de voluntariat este cel mai benefic?

Sunt multe programe de voluntariat, fiecare persoană îşi alege după propriile capricii şi impactul acestora sunt diferite în dependenţă de aşteptările voluntarului şi nivelului de implicare.

Necesită voluntariatul anumite cunoştinţe, experienţă ori chiar background favorabil pentru a te încadra în această activitate? Dacă da, care ar fi acelea?

Nu, voluntariatul are ca scop dezvoltarea multilaterală şi de a provoca tinerii de a cunoaşte lucruri noi despre ei, deci poţi începe de la zero. Desigur sunt şi programe de voluntariat ce necesită responsabilitate maximă şi se necesită deja un background cu implicaţie socială pentru a face faţă provocărilor.

Obținând locul doi, la Festivalul Voluntarilor 2016 care te-a premiat cu locul 2 la categoria, ”Cel mai activ voluntar din R.M.”, care îţi sunt îndrumările pentru noii voluntari?

Să nu aştepte acordarea diplomelor pentru fiecare oră de voluntariat, dar să înveţe din noile experienţe, să experimenteze în diferite ONG-uri, care îi vor ajuta pentru orientarea profesională şi dezvoltarea noilor calităţi şi cunoştinţe în diferite domenii.

La ce nivel de dezvoltare “ridică” voluntariatul, pe cei implicaţi în astfel de activitate?

Mereu depinde de implicarea ta, de la simplu voluntar la un eveniment organizat de tine însuşi, treptat poţi ajunge un lider de echipă, un coordonator pe departament. Sunt multe exemple în care persoane cu iniţiativa au ajuns coordonatori de proiecte şi departamente într-un timp foarte restrâns, în timp ce alţi colegi de ai lor nu au avut nici o ascensiune.

În cadrul voluntariatului ai vizitat multe ţări, dar şi ai interacţionat cu voluntari internaţionali, atunci cum ai diferenţia voluntarii din R.M. cu cei internaţionali?

Voluntarii îndeosebi din orice colţ al planetei sunt persoane open-minded, pline de viaţă şi cred că cele mai mari diferenţe sunt barierele culturale, care au impactul asupra viziunii acestora, asupra conceptului de voluntariat, în unele state acesta fiind obligatoriu în şcoli, cum ar fi Israel.

Ce alte activităţi s-ar compara cu voluntariatul şi ar avea acelaşi efect pozitiv?

Orice activitate ce îţi aduce un impuls de a deveni mai bun, s-ar putea compara cu voluntariatul, fie aceasta fizică ori intelectuală. Recomand sportul, jocurile intelectuale, frecventarea centrelor culturale a altor ţări din localitatea ta, pentru a sparge barierele culturale şi de a avea un mod de gândire global. Recomand de a avea un job care necesită o interacţiune cu oamenii pentru a dezvolta calităţile unui extrovert şi de comunicare.

După un anumit timp de practicare a voluntariatului, cu ce reuşeşte acesta să uimească?

Cu ideile geniale pe care încearcă să le pună în practică, ONG-urile din tot mai multe licee şi sunt plăcut surprins că unele din ele le reuşesc pe cinste.

Ce viitor are voluntariatul pe plan naţional (R.M.) şi internaţional?

În Republica Moldova, voluntariatul are o tendinţă pozitivă de creştere că şi pe plan internaţional. Acesta deja face parte din materiile obligatorii a multor sisteme de învăţământ din multe ţări, deoarece educarea tineretului doar prin curricula materiilor şcolare pare a fi insuficient, doar prin voluntariat se poate căpăta nişte abilităţi necesare pentru viitorul job.

Realizat de: Agapi Daniel / Sursa fotografiei: everydayjournalism.md

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts