FOTO | Povestea unei comunități din perioada comunistă

Din oraş Studenti

Tudor Gheorghiu, student la Departamenul de Științe Politice al Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării a realizat o expoziție audio-foto cu titlul “Istoria trăită – Povestea unei comunități”. Aceasta constă în prezentarea istoriei locale urbane prin intermediul amintirilor localnicilor.

Expoziția a fost organizată sub forma unei povești care surprinde procesul unei transformări sociale, culturale și urbanistice la care au luat parte în ultimul secol locuitorii clujeni din zona  străzilor Artelor – Aurel Suciu, la intersecția cartierelor Gheorgheni și Mărăști.

Fotoreportaj realizat de Iulia Magyari

Bastionul Croitorului, una dintre locațiile unde a avut loc expoziția audio–foto “Istoria trăită – povestea unei comunități”.
Fiecare fotografie din expoziție a reprezentat „o piesă de puzzle” care alcătuia povestea locuitorilor de la intersecția cartierelor Gheorgheni și Mărăști. Lângă fotografii se găsea un mp3 player și o pereche de căști la care se putea asculta povestea fiecăreia.
Fotografia a fost făcută în perioada 1979-1983 și reprezintă o femeie hoștezeancă a cărei casă și grădină au fost confiscate de către statul comunist.
Tudor Gheorgiu, organizatorul expoziției explică mai detaliat povestea din spatele fotografiilor unui vizitator.
O parte dintre fotografiile din expoziție. În prima se poate vedea o gradină de legume și zarzavaturi pe care hoștezenii, vechii grădinari ai orașului obișnuiau să le cultive.
Expoziția de la Bastionul Croitorilor a avut peste 40 de vizitatori pe tot parcursul zilei.
Fotografia care a deschis expoziția de la FSPAC.
Takács Ștefan, unul dintre localnici din proximitatea FSPAC care a luat parte la eveniment și le-a povestit mai multe studenților despre cum era comunitatea în care locuiește în perioada comunistă.
La FSPAC a avut loc o întâlnire studenții și locuitorii din apropierea facultății coordonată de Conf. univ. dr. Viorel Stănică.
O fotografie care a fost expusă la FSPAC și care ilustrează copilăria și inocența. A fost făcută la începutul secolului 20 în Cluj-Napoca. Rezidenții din zona Aurel Suciu povestesc cu nostalgie despre copilărie, despre cum atât orașul Cluj-Napoca, cât și societatea în general erau complet diferite.
O parte dintre locuitorii comunității învecinate care au luat parte la întâlnirea organizată la FSPAC.
Fotografie care a facut parte din expoziția de la FSPAC și reprezintă construcția cartierului Gheorghieni în anii 60’. Aceasta surprinde procesul transformărilor urbanistice și sociale ce aveau loc în comunism, procese care au avut un impact mare asupra comunităților din Cluj-Napoca.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts