Elementele ale dansului tradițional românesc în fotografie

Cultură

Expoziție “Contexte ale dansului tradițional românesc” Expoziția Contexte ale dansului tradițional românesc” a fost deschisă ieri la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca.

Fotografiile expuse descriu rituri și obiceiuri ale culturii traționale românești al cărui limbaj de expresie este dansul. Expoziția abordează sărbătorile tradiționale de iarnă, dar se axează în principal pe tipurile de dans întâlnite pe teritoriul țării. „Sunt prezenți atât călușerii transilvăneni cât și cei din sud. Am expus fotografii care reflectă Hora de pomană, un ritual mai puțin cunoscut în Transilvania, fiind originar din zona Văii Dunării. Expoziția mai conține fotografii care ilustrează jocul satului și nunta” a afirmat organizatorul și principalul exponent al vernisajului, Petac Silvestru.

Cei pasionați de tradițiile românești au ocazia să vizioneze în cadrul expoziției un film despre călușarii din Boșorod, o comună din Hunedoara. „Hunedoara este prin excelență o zonă care are o viață folclorică destul de puternică, în ceea ce privește dansul tradițional” a mai adăugat realizatorul filmului, Silvestru.

Fotografiile și filmul expuse la Muzeul Etnografic, sunt rezultatul unor cercetări efectuate de către Petac Silvestru, în zone ca Banatul de Munte, Valea Dunării, Valea Argeșului, Valea Oltului, sate din județul Hundoara. În plus, expoziția conține și unele fotografii din arhiva Muzeului Etnografic, cum ar fi cele ale lui Romulus Vuia.

Expoziția “Contexte ale dansului tradițional românesc” poate fi vizionată până pe data de 10 ianuarie.

Angela Alecsandru

Foto: www.cjcluj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts