Desant scriitoricesc/ momente de literatură

Cultură

Studenții Facultății de Ştiințe Politice Administrative și ale Comunicării au auvt ocazia să se întâlnească astăzi cu doi scriitori care le-au vorbit timp de două ore despre ce înseamnă să fii jurnalist și despre revista România Literară,singura revistă săptămânala de cultură.

Astfel începând cu ora 10:00, domnul Mihai Zamfir, profesor al Universității din București și  Răzvan Voncu, redactor șef la Revistă Literară au împărtășit studențiilor câteva secrete din domeniul pe care tinerii jurnaliști în devenire îl studiază.

Profesorul Mihai Zamfir a precizat faptul că până în anul 1990 jurnalismul nu a existat ca meserie. Cei care activau în domeniu erau comandați de către Partidul Comunist și mai mult decât atât, calitatea esențială a celui care scria lipsea cu desăvârșire.

“Un bun jurnalist este cel care este profund onest, cinstit și care și-a propus să scrie doar ce ceea ce crede. Despre această meserie, lumea crede că este una ușoară, însă esențialul e că poți să spui pe înțelesul tuturor ceva ce mulți nu sunt în stare să o facă!” afirma Mihai Zamfir, profesor al Universității din București.

Tot în cadrul întâlnirii de astăzi, cei de față au avut prilejul să afle câte ceva și despre experiența trăită de domnul Zamfir în Brazilia, unde a locuit șase ani.

“În ciuda faptului că brazilienii sunt un popor sărac, au o trăsătură formidabilă: veselia de pe chipul lor. Acești oameni nu sunt rasiști, ci sunt toleranți cu orice popor!” a adăugat Mihai Zamfir, fostul ambasator al României în Brazilia.

Cartea care detaliază momentele petrecute în această țară “Tropice surzitoare” este structurată sub formă unui jurnal, a cărui autor este domnul profesor.

Al doilea invitat care a luat cuvântul a fost Răzvan Vongu, conferențiar al Facultății de Litere din București care a prezentat în câteva cuvinte revista România Literară.

“Revista este unică în țară, tocmai pentru că este săptămânală! Ne mândrim cu numărul considerabil de abonamente!” a precizat Răzvan Vongu, redacor șef al revistei.

Cea mai importantă revistă a Uniunii Scriitorilor din România este alcătuită din diferite rubrici: arte vizuale, teatru și cronica edițiilor. Conform redactorului, aceasta are niște rubrici fixe care conțin articole critice, dar și rubrici mobile.

Spre finalul desantului scriitoricesc, profesorul Mihai Zamfir a făcut o comparație între criticii literari și ziariști. Acesta a subliniat faptul că majoritatea doresc să fie temuți, dar caracteristica de bază rămâne respectul pe care ceilalți ți-l arată.

Larisa Bîldea / Sursa fotografiilor: Larisa Bîldea  

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts