Dacian Cioloș:  „România va trebui să își asume președinția Consiliului Uniunii Europene într-o perioadă complicată”

Din oraş

Dacian Cioloș a fost prezent joi, 6 aprilie, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. Fostul prim-ministru al României a vorbit despre posibilele urmări ale Brexitului, la nivel european, dar și despre poziția României în acest context. Participanții la eveniment au avut ocazia să intre în discuție cu invitatul.

În deschidere, Dacian Cioloș a menționat faptul că Uniunea Europeană a reușit, de-a lungul timpului, să soluționeze orice problemă pe cale pașnică. Totuși, a specificat faptul că UE trece prin crize succesive, în ultima perioadă. În legătură cu situația instabilă actuală, D. Cioloș crede că unul dintre principalele motive pentru situația care s-a creat este faptul că ultima extindere (de la 15 la 28 de state membre) nu a devenit o integrare completă.

„Faptul că a lipsit dezbaterea care ar fi fost necesară pentru a consuma procesul de extindere într-un proces de integrare a făcut ca UE să nu fie capabilă să răspundă la anumite provocări.Una e să treci de la 6 la 15 state membre, timp de cîteva decenii, și alta e ca într-un deceniu să treci de la 15 la 28 de țări, să crești cu mai mult de o treime populația Uniunii Europene, teritoriul și complexitatea problemelor. ”

Cu referire la Brexit, fostul premier consideră că rezultatul referendumului este o consecință a comunicării ineficiente dintre clasa politică britanică și societate.

„Eu continui să nu cred că societatea britanică ar avea ceva împotriva Uniunii Europene.”

În aceeași ordine de idei, Cioloș i-a îndemnat pe cei prezenți să priveasă procesul ieșirii Marii Britanii din UE într-un mod diferit, pragmatic:

„Brexitul va fi folosit de liderii politici europeni ca să demonstreze statelor membre cărora le trece prin cap un referendum că ieșirea din UE este mai costisitoare decât rămânerea în UE, care presupune un efort de colaborare.”

În continuare, subiectele care se vor discuta la Bruxelles sunt obligațiile financiare ale Marii Britanii, în sumă de aproape 60 de miliarde de euro și, mai ales, drepturile cetățenilor europeni în Regatul Unit și ale celor britanici în Uniunea Europeană.

În aceste circumstanțe, România nu trebuie să devină o victimă, ci să facă pași spre a deveni parte a nucleului dur european, a declarat, în continuare, Dacian Cioloș. De asemenea, a subliniat faptul că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene într-o perioadă complicată, în care se vor discuta multe subiecte deosebit de importante, precum ieșirea Marii Britanii din UE sau bugetul european. D. Cioloș este convins că România ar fi aderat în acest an la Zona Shengen, dacă nu ar fi fost situația cu OUG 13. Vizavi de proteste, Cioloș a afirmat că societatea a salvat onoarea Românie prin aceste acțiuni.

În partea a doua, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. După eveniment, Dacian Cioloș a fost de acord să facă poze cu participanții, majoritatea fiind studenți.

Dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană post-Brexit şi locul României. De la scenarii la realităţi a fost organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională Citadel al Facultăţii de Studii Europene a UBB.

– Sorina Noroc / Sursa fotografiei: Sorina Noroc

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts