Comisia Europeană propune norme noi în materie de trecere a frontierelor

UBB Radio UE

Comisia a propus ieri modificarea Codului frontierelor Schengen în vederea facilitării circulației persoanelor atât în interiorul, cât și în exteriorul frontierelor UE, într-o manieră controlată.

„Această propunere va contribui la accelerarea controlului la frontiere şi va spori securitatea juridică a călătorilor şi a poliţiştilor de frontieră. Odată cu instituirea acestor noi norme, sperăm să reducem neplăcerile administrative pentru persoanele care călătoresc atât în interiorul UE, cât și înspre UE sau dinspre UE către alte destinații. Acest lucru va facilita viața cetățenilor noștri”, a precizat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne, într-un comunicat de presă.

Schimbările propuse se concentrează asupra urmatoarelor aspecte:

  • O mai bună cooperare între UE și țările terțe: un cadru legislativ pentru acordurile bilaterale privind realizarea unor controale comune la frontiere în cadrul traficului rutier va consolida cooperarea la frontierele terestre dintre statele membre ale UE și țările terțe vecine.
  • Accelerarea controlului la frontiere: posibilitatea de a crea culoare separate pentru călătorii care nu au nevoie de o viză va oferi o flexibilitate sporită, în funcție de nevoile practice.
  • Reducerea birocrației inutile: povara administrativă care afectează cargourile intracomunitare, personalul de pe trenurile internaționale și lucrătorii în larg va fi mai ușoară.
  • Securitatea juridică sporită pentru călători și pentru polițiștii de frontieră: condițiile de intrare pentru resortisanții țărilor terțe vor fi precizate printr-o definire mai clară a metodei de calcul pentru „perioadele de ședere care nu depășesc trei luni dintr-un total de șase luni”, precum și a duratei valabilității necesare în cazul documentelor de călătorie ale persoanelor care nu dețin o viză.
  • O formare profesională mai eficientă a polițiștilor de frontieră: pentru ca polițiștii de frontieră să poată sesiza situații care presupun anumite cazuri extrem de vulnerabile li se va oferi o formare specializată în acest sens.

Propunerea de regulament va fi adoptată de către Parlament şi Consiliu prin procedura de co-decizie.

___________

Bianca Lăscoi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts